Radu Burnete, Confederaţia Concordia, cu ocazia Zilei Europei: Transformarea României din ultimele două decenii nu ar fi fost posibilă în afara UE. Trebuie să respingem discursul anti-european şi să ne susţinem argumentat obiectivele de ţară contribuind în paralel la consolidarea Uniunii
Aderarea la Uniunea Europeană a fost şi va rămâne un moment istoric pentru România, iar Ziua Europei este un prilej pentru companii şi oamenii de afaceri să reflecteze asupra beneficiilor apartenenţei la piaţa unică europeană, a declarat Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia cu ocazia Zilei Europei.
,,Pentru România, aderarea la Uniunea Europeană a fost şi va rămâne un moment istoric. Obiectivul Uniunii de pace şi unitate pe acest continent este cu atât mai important astăzi când Federaţia Rusă a declanşat cel mai teribil război european de la cel încheiat în 1945 şi care a catalizat proiectul european.
Pentru companiile şi oamenii de afaceri din România, această zi are o importanţă aparte pentru că reprezintă un prilej de a reflecta asupra beneficiilor apartenenţei noastre la piaţa unică europeană. România este un beneficiar net al bugetului UE, miliarde de euro sunt atrase anual pentru afacerile româneşti, iar libertatea de a face comerţ în Uniunea Europeană se traduce prin prosperitate, locuri de muncă şi condiţii de viaţă mai bune pentru majoritatea cetăţenilor. Transformarea ţării noastre din ultimele două decenii nu ar fi fost posibilă în afara Uniunii Europene”.
Radu Burnete a atras atenţia că riscul rămânerii Europei în urma SUA şi a Chinei este cât se poate de real şi este nevoie de o politică mai curajoasă pentru competitivitate industrială şi de a face Europa un loc prielnic investiţiilor. ”Europa nu poate fi paşnică dacă nu este şi prosperă”.
El a adăugat că Europa traversează din nou o perioadă dificilă, dar nu este pentru prima dată.
”Pacea trebuie să revină pe continentul european şi nicio persoană să nu-şi simtă ameninţate libertatea şi proprietatea. Urmează transformări economice profunde şi avem nevoie de toată ingeniozitatea naţiunilor europene pentru a le naviga. România trebuie să fie un actor implicat”.
În opinia lui, Radu Burnete spune că trebuie să fim pro-activi în chestiunile europene, să fim conectaţi şi bine reprezentaţi, să respingem discursul anti-european şi să ne susţinem argumentat obiectivele de ţară contribuind în paralel la consolidarea Uniunii. ”Cele două merg mână în mână”.
Ziua Europei este sărbătorită în fiecare an pe 9 mai, data marcând aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declaraţia Schuman”, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre naţiunile Europei să fie de neconceput. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
Pe 9 mai 1950 Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, a emis o declaraţia care prevedea crearea unei Comunităţi a cărbunelui şi oţelului, ai cărei membri urmau să-şi gestioneze împreună aceste două resurse.
Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), înfiinţată de Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Belgia şi Luxembourg, a fost prima dintr-o serie de instituţii europene supranaţionale care au stat la baza Uniunii Europene de astăzi.