De ce Iohannis a stat la Kiev lângă tripleta Macron-Scholz-Draghi?
O posibilă explicație ar fi că România este lovită de criza energetică la fel sau poate chiar mai puternic ca principalele state europene și nu are soluții de domolire a crizei, pentru că nu are bani la buget.
Pentru români, o pace făcută anul acesta, care să ducă la revenirea petrolului la prețurile dinainte de toamna anului trecut, ar fi o mană cerească.
Polonia a anticipat criza din Ucraina, și-a asigurat gaz din Norvegia, a rezistat presiunii Comisiei Europene de a renunța la centralele pe cărbune. Polonia s-a pregătit cumva pentru acest război.
Apoi, Polonia este o susținătoare înfocată a Ucrainei și a continuării războiului până la victoria Kievului. Polonia este susținătoarea viziunii americane asupra războiului, pentru că ea și țările baltice au avut o istorie dureroasă a confruntării cu marele imperiu de la răsărit.
Și noi am avut parte de o istorie asemănătoare și poporul nostru este în continuare divizat în două state din cauza acțiunii URSS și a Federației ruse. Noi de ce nu ne-am pregătit de unire și nu ne-am zbătut să ne asigurăm independența energetică și să ne dotăm corespunzăor armata?
Îl înțeleg pe domnul Iliescu, cu admirația sa pro-rusă, dar domnii Băsescu și Iohannis, atât de declarativ pro-occidentali, de ce nu s-au ocupat de chestiunile astea esențiale?
Și atunci, de ce s-a dus la Kiev domnul Iohannis, în locul președintelui polonez, care merita cu vârf și îndest onoarea de a anunța acolo statutul de stat candidat la UE al Ucrainei?
Aș putea zice că tripleta europeană avea nevoie de o figură din Europa de Est pentru vizita de la Kiev, ca să dea impresia că viziunea lor politică este a întregii Europe. Nu au păcălit pe nimeni, nici măcar pe ai lor de acasă, uite ce a pățit domnul Macron la alegerile parlamentare, a pierdut majoritatea pentru că și în politica internă s-a comportat la fel ca în cea externă, egoist și narcisist.
Domnul Macron vinde pielea ursului din pădure, dacă îi promite lui Zelenski o integrare europeană mai rapidă în schimbul păcii. Din momentul primirii statutului de candidat, drumul european al Ucrainei va depinde mai mult de ce face ea, decât de angoasele președintelui francez ce privesc prețul la gaz.
Pe de altă parte, este un lucru cinstit ca Europa să plătească acum pentru deceniile de huzur social datorat relației economice imorale cu Rusia.
Nici nu sunt convins că domnul Iohannis chiar crede cu toată ființa sa în planul domnului Macron, pentru că acest plan are o mare hibă: Zelenski nu poate renunța la teritoriile înșfăcate de ruși, după ce poporul ucrainean a dat greu tribut de sânge.
Iar Putin nu poate să-și retragă trupele din Ucraina rămânând doar cu Crimeea și Donbasul, pentru că un astfel de demers ar fi calificat la Moscova drept înfrângere și ar fi canibalizat de camarila sa.