Modul de gestionare a granturilor ar putea fi debirocratizat. Ciucă, solicitare către ministrul Burduja
Modul de gestionare a granturilor ar putea fi debirocratizat. Ce i-a cerut Ciucă ministrului Burduja. Sursa foto: Gov.ro
Premierul Nicolae Ciucă a cerut, luni, ministrului Cercetării, Digitalizării şi Inovării, Sebastian Burduja, să constituie un grup de lucru interministerial care să vină cu un set de propuneri legislative în vederea debirocratizării modului de gestionare a granturilor din cercetare, astfel încât măsurile să fie adoptate şi să devină operaţionale în luna septembrie a acestui an.
Premierul a făcut anunţul, luni, în cadrul discursului susţinut la ceremonia de deschidere a Conferinţei Internaţionale ‘Smart Diaspora 2023. Diaspora în învăţământ superior, ştiinţă, inovare şi antreprenoriat’ organizată la Sala Operei Naţionale Române din Timişoara.
„Ca premier am în primul rând am datoria să fac, să fac în aşa fel încât lucrurile să se întâmple în realitate şi să vorbim mai puţin. De aceea, astă seară doresc să fac două anunţuri. Primul, adresat domnului ministru Burduja, pe care-l rog să constituie un grup de lucru interministerial, astfel ca în cel mai scurt timp să debirocratizăm modul de gestionare a granturilor în cercetare. Nu este acceptabil ca un cercetător german să poată achiziţiona un reactiv în 5 ore, iar un cercetător român în 5 luni. Până la semnarea granturilor de reintegrare, estimat în august-septembrie, vă solicit să avem legislaţia debirocratizării adoptată şi operaţională. Cercetătorii trebuie să stea în laborator, să se preocupe de conţinutul activităţilor de cercetare, de diseminarea rezultatelor, de concretizarea şi exploatarea acestora prin startup-uri sau spin-off-uri, nu să piardă timpul cu hârtii şi să se scufunde în birocraţie”, a declarat Nicolae Ciucă.
Cercetătorii români din diaspora, invitați să dea curs oportunităţilor avute în vedere de Guvern
Totodată, premierul a cerut ministrului ca în urma discuţiilor avute în cadrul conferinţei să propună Guvernului cinci domenii din ştiinţă pentru a fi finanţate prioritar. „Vă rog ca în urma desfăşurării lucrărilor conferinţei ‘Smart Diaspora’, ascultându-i pe cercetătorii de elită ai României, să propuneţi 5 domenii prioritare în ştiinţe, domenii pe care să le aprobăm în Guvern şi să le finanţăm prioritar. De ce dorim acest lucru? Cred că este foarte simplu. Dacă facem un exerciţiu de imaginaţie şi ne gândim unde am fi fost astăzi dacă acum 10-15 ani am fi finanţat, aşa cum se discuta atunci, inteligenţa artificială şi vehiculele electrice. Consider că este momentul, odată cu renaşterea, aici, la Timişoara, dacă aici s-a ales şi a fost ales locul unde să renască cercetarea şi inovarea din ţara noastră, atunci, aici, la Timişoara, trebuie să facem în aşa fel încât să nu ratăm această oportunitate şi să ne folosim cu adevărat de tot ceea ce înseamnă potenţialul ţării noastre, potenţialul uman şi celălalt potenţial pe care-l avem în domeniul resurselor, pe care, din păcate, le-am vândut ca materie primă, niciodată prelucrate în aşa fel încât să fim noi exportatori de know-how şi de tehnologie, a declarat Ciucă.
În context, şeful Executivului a făcut apel la cercetătorii români din diaspora să dea curs oportunităţilor avute în vedere de Guvern pentru a-i atrage să se întoarcă în ţară.