Cum răspunde România șicanelor Rusiei
A fost incidentul exploziei de la Costinești o astfel de șicană de intimidare și România face bine că e prudentă în declarații? Profesorul de studii de război Ofer Fridman (King’s College) atrăgea atenția încă din primele săptămâni de război că Rusia va folosi cerealele ca armă albă și că efectele vor fi de bumerang.
Confruntată cu avansul Ucrainei pe front, Rusia recurge la o strategie de descurajare a Occidentului, apăsând pedala crizei socio-economice, prin șicanarea transporturilor de cereale din Ucraina. România e o parte importantă a transportului de cereale din Ucraina, care, redus, afectează atât Uniunea Europeană, cât mai ales, scrie Ofer Fridman, statele din Africa. Iar vulnerabilizarea Africii este pe agenda lui Vladimir Putin, chiar dacă nu Kremlinul sau Grupul Wagner au instrumentat din capul locului puciul din Niger, cel mai recent eveniment de acest fel din regiune.
Uniunea Europeană are suficiente rezerve în economiile țărilor membre pentru a încerca să atenueze undele de șoc, dar acesta nu este deloc cazul Africii sau Orientului Mijlociu, sau al țărilor din Asia sau din America Latină.
Acolo unde hrana începe să lipsească vor apărea focare de instabilitate politică și vor fi mai multe conflicte și războaie, care vor amenința și mai mult rețelele de aprovizionare globală și așa mai departe. Nu e vorba doar despre transporturi, ci de crearea de materii prime.
Așa cum în Africa, deși există zăcăminte bogate, din cauza instabilității politice, nu se poate realiza distribuția lor. Există așadar un cutremur geopolitic. În timp ce noi suntem acum preocupați de bombele care cad în Ucraina, ceea ce este normal, acolo este o catastrofă umanitară care trebuie oprită cât de repede posibil, acest cutremur geopolitic se răspândește în lume. Nu a fost niciodată vorba doar despre Ucraina.
Ofer Fridman, interviu Spotmedia.ro. Ofer Fridman predă studii de război, la King’s College din Londra
Totuși, explozia unei mine rusești aproape de țărmul românesc ar fi putut să marcheze o altă etapă a războiului.
Să revedem cronologia: luni dimineață, autoritățile au anunțat explozia unei mine aproape de țărm, la Costinești, și plutirea în derivă a alteia. Un fapt agravant pentru situația de la Marea Neagră, după ce Rusia a amenințat că va trata orice navă ca element de război, prezumând astfel că transportă arme pentru Ucraina.
Asta, la câteva zile după ce Moscova a anunțat retragerea din acordul privind cerealele ucrainene, semnat în Turcia, succedat de o serie de atacuri asupra porturilor din regiunea Odesa, vitale pentru transportul de cereale, și chiar a unui atac de intimidare, un foc de avertisment tras asupra unui vas cargo. De altfel, atât americanii, cât și britanicii avertizaseră că Rusia a amplasat mine maritime suplimentare în apropierea porturilor ucrainene și că va forța situația în regiunea Mării Negre.
Seara însă, autoritățile române au transmis mai degrabă un mesaj ambiguu: nu există certitudinea că explozia a fost cauzată de o mină, nu au fost identificate fragmente, situația este monitorizată.