- Procurorul general al Ucrainei a pus sub acuzare zece militari ai Kremlinului, implicați în masacrul care a șocat întreaga lume.
- O refugiată din Bucea a ajuns în România și povestește, în exclusivitate, cum a plecat din calea invadatorilor.
- Ancheta autorităților ucrainene a stabilit că locuitorii orașului au fost înfometați, bătuți și torturați pentru a da informații despre forțele Kievului.
- Mulți civili au fost uciși și în mod gratuit, ca urmare a jafurilor, a distracției sau a comportamentului aberant al soldaților ruși.
- 421 de persoane au fost omorâte de forțele Moscovei în perioada de 5 săptămâni cât au controlat orașul.
În data de 1 aprilie 2022, forțele ucrainene intră în Bucea, o localitate aflată la 27 de kilometri de Kiev, care s-a aflat sub ocupația rușilor de la începutul invaziei, descoperind un carusel al ororilor.
Un video filmat de un militar și, apoi, postat pe rețelele sociale arată cruzimea Kremlinului. Strada principală pe care înaintează vehiculele armatei ucrainene e presărată cu cadavre ale civililor, semn că locuitorii din Bucea au fost terorizați și uciși cu sânge rece de militarii ruși care au controlat orașul mai bine de o lună.
VIDEO. Atenție, imagini cu un puternic impact emoțional
Anastasia Glievaia a fugit din Bucea chiar în prima zi a invaziei. Împreună cu soțul ei și fiica de 11 ani, și-au părăsit casa pe care o terminaseră de construit în urmă cu un an.
“Zgomotul făcut de elicopterele rusești care atacau aeroportul din Hostomel era înfiorător. Eu aș fi vrut să mai rămân, dar soțul meu a spus că nu trebuie să pierdem timpul. Am plecat pe fugă. Am făcut în grabă bagajele și am lăsat totul în urmă”, a povestit Anastasia, într-o discuție avută cu spotmedia.ro în luna aprilie.
Ea împreună cu fiica ei au venit în România, iar soțul ei a rămas în Ucraina, într-o localitate de lângă Liov. Conform legii marțiale, bărbații cu vârsta între 18 și 60 de ani nu pot părăsi țara, chiar dacă nu sunt înrolați.
Anastasia Glievaia a locuit în comuna Berceni, într-un mic bloc, nou construit. A anunțat pe Facebook că face cozonaci și a primit o serie de comenzi. Vorbește engleză și i-a fost ușor să se descurce în România.
În discuția cu ea, a spus că se simte foarte bine în țara noastră, că a fost ajutată, dar că și-ar dori să se întoarcă în Ucraina.
“Nu știu nimic despre casă. Aveam camere video montate, dar acolo nu e curent electric și nu pot să văd dacă a fost bombardată sau nu”, a povestit ea, spunând că e dificil să trăiești într-o astfel de stare de nesiguranță.
Primii militari ruși învinuiți pentru crimele din Bucea
La sfârșitul săptămânii trecute, procurorul general al Ucrainei Irina Venediktova a anunțat că a pus sub acuzare 10 militari ruși suspectați că au comis crime de război în localitatea Bucea,