Comentarii
Opinie Ilyés Szabolcs, consultant: Din eşec în eşec …Ce se întâmplă cu fonduri europene?
În ciuda faptului că România are la dispoziţie peste 80 de miliarde de EUR din fonduri europene, PNRR dar şi din PNS (PNDR) se pare că n-am reuşit să învăţăm din experienţa implementării proiectelor de dinainte. În continuare nu există o coordonare a programelor din partea autorităţilor, lansările de ghiduri sunt aleatorii, evaluările se amână pe termen nedefinit şi beneficiarii – fie ei beneficiari privaţi sau publici – nu prea sunt băgaţi în seamă.
Ne îndreptăm din eşec în eşec, şi fără a le enumera pe toate (nu ar fi loc şi timp pentru aşa ceva), dau numai câteva exemple elocvente:
- A fost lansat de două ori Măsura 3, un program pentru reducerea efectelor Covid 19 în vederea sprijinirii IMM-urilor, dar până la urmă s-a anulat acest program. Apelul s-a relansat sub 2 denumiri noi, POC 4.1.1 şi POC 4.1.1 bis, dar nici aceste programe nu reprezintă un succes: s-a tot amânat lansarea programului, iar după contractarea proiectelor au fost schimbate regulile jocului, beneficiarii nici în acest moment nu pot fi siguri dacă cheltuielile aprobate ca eligibile vor fi decontate sau nu. S-a amânat lansarea, contractarea acestor proiecte, iar implementarea este una dintre cele mai catastrofale cu care ne-am întâlnit în ultimii 20 de ani.
- Cu un mare tam-tam s-a lansat un program de ”Digitalizare” (PNRR C9), despre care degeaba s-a spus că în acest format nu este un program care se poate implementa: MIPE a ţinut să lanseze cu o grilă de evaluare complicat şi subiectiv. Evident că s-a amânat lansarea, iar după ce s-au depus proiectele, calendarul evaluărilor şi a contractărilor nu se respectă. Se pare că nimeni nu a realizat că nu există capacitate administrativă pentru evaluarea de mii de proiecte. Nimeni nu a realizat că astfel de programe pentru mii de beneficiari trebuie gândite pe bază forfetară, în loc ca funcţionarii din ministere (o generaţie care nu neapărat e familiarizată cu tehnologia de ultimă generaţie, sau putem spune că o generaţie de boomeri) să interpreteze noţiuni de genul RPA, AI, cloud computing etc.
- Nici celelalte programe din cadrul PNRR nu funcţionează cum ar trebui: din octombrie 2022 se tot lansează programul pentru ”fabrici de reciclarea”, adică C3_I2, dar nici în acest moment nu avem un Ghid final, Ghidul Consultativ e plin cu aberaţii, contradicţii, şi se pare că nimeni nu înţelege cum trebuie implementat un proiect, şi ce înseamnă un calendar de activităţi realist. Ori autorităţile nu înţeleg, ori nu-i pasă nimănui dacă vom cheltui cei 286 de milioane de EUR pentru crearea unităţilor de reciclare,
- În cadrul PNRR C6, investiţiile ”cică” foarte importante pentru producţia de energie regenerabilă, proiectele depuse în mai / iunie 2022 nici în acest moment (octombrie 2023) nu sunt contractate. Suntem în faza de evaluare, şi primim nişte respingeri neverosimile, fără respectarea Ghidului Solicitantului, şi se pare că din partea autorităţilor este o ignoranţă totală faţă de problemele ridicate de solicitanţi / beneficiari.
Se mai poate continua şirul eşecurilor,