Comentarii

Ce anunță prăbușirea rublei?

Zborul dronelor ucrainene pe cerul Moscovei a devenit o obișnuință. Automobilele chinezești, care le-au înlocuit pe cele occidentale, au umplut străzile. 

Aglomerația de la aeroport, prețul piperat al biletelor de avion și dificultatea obținerii vizelor, de asemenea, fac parte acum din obstacolele zilnice ale unei societăți în care aparența de normalitate s-a fisurat.

Încet, povara unui război tot mai scump s-a așezat în spatele unor cetățeni care încă îl susțin pe Putin, conform sondajelor de opinie.

Kremlinul, în mod premeditat, a ieftinit rubla pentru a avea resursele necesare finanțării operațiunilor militare până, cel târziu, la începutul primăverii anului viitor, consideră mai mulți experți financiari.

MOSCOVA. Banca Centrală a Rusiei, intervenție de urgență pentru a opri prăbușirea rublei – Foto: Hepta.ro

La sfârșitul săptămânii trecute, rubla s-a prăbușit. Pentru a cumpăra un dolar american, rușii au fost nevoiți să plătească 100 de ruble, semn că economia are probleme tot mai mari.

În urmă cu un an și jumătate, când Putin a declanșat invadarea Ucrainei, statele occidentale au impus o serie de sancțiuni economice care aveau rolul de a deraia intențiile sângeroase ale Kremlinului.

Sancțiunile au avut un impact mult mai redus asupra economiei Rusiei decât se așteptau liderii politici și, indirect, asupra finanțării războiului din Ucraina.

Statele din Uniunea Europeană erau atât de conectate la petrolul și gazul rusesc încât au avut nevoie de peste opt luni de eforturi comune pentru a asigura, la limită, energia necesară pentru trecerea iernii.

Desprinderea de resursele energetice ale Rusiei s-a făcut cu o mare inerție, astfel încât Kremlinul a continuat să primească miliarde de euro de la economiile occidentale în baza contractelor aflate în derulare, dar și din cauza faptului că nu existau alternative pentru realizarea rezervelor necesare.

„De la invadarea Ucrainei, achiziția de gaze din Rusia de către UE s-a redus semnificativ. Acest lucru a fost compensat, în principal, de o creștere puternică a importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL), în special din SUA”, se arată într-un raport al Consiliului Uniunii Europene.

Și, într-adevăr, din 2023, doar 12% din necesarul de gaze ale statelor membre vine din Rusia, conform sursei citate.

Rușii poartă povara unui război pe care nu l-au vrut

Într-o ședință de urgență a Băncii Centrale, care a avut loc marți, la Moscova, guvernatoarea Elvira Nabiullina a anunțat că rata dobânzilor va crește de 8,5% la 12%.

Decizia va avea un impact major asupra vieții de zi cu zi a rușilor, fiind practic imposibil pentru micile companii și persoanele fizice să aibă acces la credite, în plus, înregistrându-se o creștere uriașă a ratelor la cele în desfășurare.

MOSCOVA. Casele de schimb valutar afișează că prețul unui dolar este de 98 de ruble, la scurt timp după intervenția Băncii Centrale a Rusiei – Foto: Hepta.ro

„Decizia este menită să limiteze riscurile legate de stabilitatea prețurilor”, se arată în comunicatul Băncii Centrale.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button