Când lovești secera și ciocanul la Kiev, doare la Moscova
Cine cunoaște Kievul știe că orașul este dominat de un uriaș monument, înălțat pe un promotoriu al Niprului și care inițial reprezenta „Patria Mumă” – o femeie sculptată în piatră, cu un paloș amenințător într-o mână și o stemă în cealaltă, stema URSS. Pe stemă, domina până de curând simbolul comunist: secera și ciocanul.
A fost opera unuia din cei mai de seamă sculptori ai fostei Uniuni Sovietice, Evgheni Vucecici, și șochează nu numai prin impresionantele sale dimensiuni, ci și prin amplasarea într-un cadru pe care parcă natura însăși l-a creat anume, ca să cinstească astfel capitala Ucrainei.
#Ukraine‘s removing the Soviet-era hammer & sickle from the „Motherland” statue in Kyiv. It’s being replaced by Ukraine’s national emblem – the 3-pronged trident. The giant statue stands 103m tall & the best bit – the trident will be facing towards Moscow. https://t.co/hS5nQFA35t pic.twitter.com/jVN1kBETLZ
— Glasnost Gone (@GlasnostGone) July 31, 2023
Nicăieri, pe unde am umblat, n-am văzut ceva asemănător, decât la Volgograd, unde, tot pe un promotoriu marcant, dar deasupra Volgăi, străjuiește monumentul destinat să amintească luptele de la Stalingrad (1942). Tot o femeie și tot cu paloșul într-o mână, tot de dimensiuni șocante. La data inaugurării, aceasta era cea mai înaltă statuie din lume.
De ce tocmai acolo? La Volgograd, pentru că acolo a avut loc una dintre cele mai crunte bătălii din istorie, una care avea să schimbe soarta războiului, iar la Kiev pentru că națiunea, pe care războiul a lovit-o cel mai crunt, din întreaga URSS, cu cele mai mari distrugeri și cele mai multe sacrificii umane era cea ucraineană.
Recunoscând acest fapt, Stalin personal a insistat și a obținut excepția ca Ucraina (împreună cu Belarus) să fie primită nu doar ca membru al ONU, ci chiar ca membru fondator, deși făcea parte din URSS, ea însăși membru fondator.
Zilele trecute, ca urmare a unei hotărâri a autorităților locale, a fost coborâtă de pe monument vechea stemă a URSS și înlocuită cu actuala stemă a Ucrainei concomitent modificându-se și denumirea, din „Patria-Mumă”, în „Mama-Ucraina”.
Este firesc, întrucât statuia amplasată la Kiev reprezintă un omagiu adus greu încercatului popor ucrainean, învingător în războiul antifascist, după cum cea amplasată la Volgograd reprezintă un omagiu adus celor care au luptat și învins în acele locuri.
Kyiv’s never looked better. Dominating the city skyline, the 102-meter tall Soviet-era statue got a Ukrainian makeover. The hammer & sickle emblem is being replaced by #Ukraine’s trident. And… Russia’s having a right royal, reap what they sow hissy fit about it 😊. pic.twitter.com/jPAuNLiP1Z
— Glasnost Gone (@GlasnostGone) August 7, 2023
Totuși, faptul a deranjat presa aservită Kremlinului. Este o aluzie? De unde și până unde, Ucraina mamă-învingătoare? Gestul autorităților ucrainene pare să fi vexat orgoliul autorităților ruse. Un editorial al ziarului Pravda apreciază chiar că scopul acestei „rebranduiri” a monumenului este „de a glorifica Ucraina, respingând trecutul sovietic și, desigur în principal,