România salvează Ucraina. Grâul din țara vecină va ajunge la Constanța cu trenul și TIR-ul
După retragerea Rusiei din tratatul cerealelor, planul de rezervă a rămas transferul grânelor pe uscat, de la granița de nord până în portul Constanța, aproape 700 de kilometri.
Conform acestei strategii, România poate aduce din Ucraina 25 de milioane de tone de grâu pe parcursul unui an.
Întrebarea e dacă infrastructura feroviară și rutieră vor rezista, dar Comisia Europeană spune că se implică, în ultimele luni realizându-se conexiunea căilor ferate cu Ucraina.
În dimineața zilei de luni, 15 drone Shahed, de fabricație iraniană, lansate de militarii ruși, au lovit depozite și silozuri pline cu grâu din localitatea Reni, regiunea Odesa.
Războiul din Ucraina a ajuns la doar 190 de metri de granița României.
Locuitorii și turiștii din comuna Grindu, județul Tulcea, au auzit exploziile și au văzut flăcările care au cuprins depozitele de grâu.
Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa, a explicat pe canalul său de Telegram, citat de BBC News, că atacul a durat câteva ore și doar trei drone din 15 au fost distruse de apărarea antiaeriană.
Guvernatorul a mai spus că un hangar și câteva silozuri au fost lovite, fiind distruse.
În 17 iulie, Vladimir Putin a anunțat că se retrage din Tratatul Grâului, cum a fost denumit, cel prin care atât Kievul, cât și Moscova au căzut de acord să nu atace convoaiele de vase care transportă cereale din Ucraina și Rusia către sud, prin Marea Neagră.
Înțelegerea a funcționat mai mult de un an, astfel că prețul cerealelor a rămas stabil pe piețele internaționale, fiind evitată o criză a pâinii.
Decizia lui Putin lasă Rusia și fără puținii aliați pe care-i mai avea
Marele pericol, în lipsa unei astfel de înțelegeri, constă în expunerea populațiilor sărace din Africa la înfometare și producerea unor mari tensiuni sociale.
„Înțelegem importanța unei aprovizionări neîntrerupte cu alimente pentru dezvoltarea socio-economică și pentru menținerea stabilității politice a statelor africane. Pe baza acestui fapt, am acordat întotdeauna o mare atenție problemelor legate de aprovizionarea cu grâu, orz, porumb și alte culturi a țărilor africane”, a scris Putin, într-un articol publicat pe site-ul oficial al președintelui rus, în care încearcă să justifice decizia sa de a se retrage din Tratatul Grâului.
Decizia lui Putin a reprezentat o acțiune extremă prin care încearcă să provoace o creștere necontrolată a prețului grâului, astfel încât să pună presiune pe statele occidentale.
Însă, printr-o astfel de strategie, primii sacrificați sunt puținii aliați ai Rusiei, țările africane.
Liniile de Solidaritate ale Uniunii Europene
La o zi după anunțul făcut de Putin, liderii blocului european au declarat că vor căuta soluții pentru a crește capacitatea de transport al grâului ucrainean pe cale rutieră și feroviară.
România va juca un rol cheie în noul plan prin care cerealele vor fi transferate pe uscat spre portul Constanța, parcurgând 700 de kilometri pe teritoriul țării, între Vișeul de Sus și portul Constanța.