Spectacolul lui Erdoğan: indispensabil pentru NATO, pregătit să-și întărească regimul autoritar în interior
Felul în care președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a jucat în tot acest context al războiului la scară largă dus de Rusia în Ucraina l-a transformat într-unul dintre liderii politici cheie ai momentului, de care NATO are nevoie.
În interiorul țării, Erdogan a construit un sistem de putere autoritar nu cu mult diferit de Rusia lui Putin, în care jurnaliști și scriitori ajung în închisoare peste noapte. Dar NATO are nevoie să se înțeleagă cu el.
Turcia are mereu ceva de oferit celorlalți, ceva ce se poate negocia sau ceva cu care se poate amenința. Spre exemplu, are trei milioane de refugiați sirieni. Asta oferă Turciei o putere de negociere imensă.
Și mă pun în locul unui lider european: ce-ar trebui să fac, să-mi pese mai mult de prizonierii politici din Turcia sau de ce se alege din cariera mea politică, dacă îmi intră în țară trei milioane de refugiați?
Asli Erdogan, interviu cu Magda Grădinaru (2018)
Politico scrie cum, la summit-ul de la Madrid, Erdoğan s-a asigurat că va ocupa centrul scenei, amenințând mai întâi că blochează intrarea Suediei și Finlandei în NATO, înainte de a da înapoi, după ce ar fi obținut promisiunea că Turcia va fi ajutată în ceea ce privește pericolul grupărilor kurde.
O strategie care speculează sentimentul naționalist și care e câștigătoare pentru Erdoğan.
„Portretizând Grecia drept amenințare externă la integritatea teritorială a Turciei și separatismul kurd ca o amenințare internă, el a creat sentimentul că țara trebuie protejată și numai el o poate face”, scrie Politico.
Și NATO are nevoie de Turcia: prezența Turciei în Orientul Mijlociu și la Marea Neagră o fac un partener indispensabil, chiar dacă nu confortabil.
“Pentru Vest, Rusia reprezintă criza, Putin este marea amenințare și astfel Erdoğan devine și mai important, mai acceptabil și excesele lui devin mai tolerabile”, spune Karabekir Akkoyunlu, profesor de relații internaționale la London’s School of Oriental and African Studies (SOAS).
“Asta îi dă mână liberă acasă și îl face să pară indispensabil pe scena lumii, lucruri pe care le exploatează la maxim”.
Un lucru remarcat și de CNN, care publică o analiză amplă, în care arată că președintele turc Recep Tayyip Erdogan nu a cedat în ceea ce privește statutul Suediei și Finlandei, fără a face un spectacol politic, pentru a demonstra greutatea pe care o are țara sa în NATO.
Înainte de a semna un memorandum comun cu cele două țări nordice, Erdogan a declarat că NATO „nu își permite” să piardă Turcia ca membru.
Turcia a devenit o bătaie de cap pentru NATO, scrie CNN, dar contextul a arătat că alianța va trebui să o tolereze.
„Turcia lui Erdoğan se poate salva doar dacă reușește o reintegrare în schemele de cooperare regională și o îmbunătățire a relațiilor cu Uniunea Europeană și cu Statele Unite. Doar așa poate spera la reîntoarcerea capitalului străin și la reluarea negocierilor privind actualizarea Uniunii Vamale cu UE,