Politica

Azilele groazei: Cine a închis ochii. Lista instituțiilor responsabile. Pentru două centre de îngrijire, s-a cerut retragerea licenței de funcționare

Ministerul Muncii a răspuns solicitării DCNews legat de responsabilitatea privind 

În contextul în care mai multe instituții locale solicitate ne-au răspuns că nu aveau competență la azilele groazei, care fac obiectul anchetei DIICOT, din Ilfov, respectiv din Afumați și Voluntari, am întrebat Ministerul Muncii despre cine avea și are competență pentru verificarea periodică a azilelor. 

”Centrele care fac obiectul anchetei DIICOT sunt două centre de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități și un centru rezidențial pentru persoane vârstnice, acestea fiind dezvoltate de furnizori privați.

Menționăm că în centrele pentru persoane cu dizabilități o parte din beneficiari au fost instituționalizați de către DGASPC Ilfov și DGASPC Sector 3.

În conformitate cu prevederile Legii Asistenței Sociale nr. 292/2011, autoritatea publică locală, în speță DGASPC, are atribuții de furnizare, administrare și contractare a serviciilor sociale, fiind responsabile de calitatea serviciilor prestate, precum și de monitorizarea financiară şi tehnică a contractelor încheiate. 

Citește și: EXCLUSIV  Teroare la azilele de bătrâni din Voluntari. Cine are competență? Direcția de Asistență Socială Voluntari ne spune că ei nu! 

Dintre instituțiile subordonate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD) are în sarcină, printre altele, controlul activităţilor de protecţie şi promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, în cazul de față AJPIS Ilfov, au competențe în evaluarea, monitorizarea şi controlul respectării criteriilor şi standardelor minime care au stat la baza acreditării furnizorilor şi licenţierii serviciilor sociale. Serviciile sociale acordate de furnizorii privați de servicii sociale sunt evaluate, monitorizate și controlate potrivit Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare.

Celelalte instituții cu competență de verificare periodică sunt Avocatul Poporului, Consiliul de Monitorizare și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. 

Precizăm că furnizorii publici și privați au obligaţia de a respecta în integralitate standardele specifice minime de calitate obligatorii, atât în vederea primirii licenţei de funcţionare, cât şi ulterior acordării acesteia, pentru întreaga perioadă de funcţionare a serviciilor sociale” ne-a răspuns ministerul. 

Cât despre controale, Ministerul Muncii precizează: 

”Instituțiile subordonate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale au efectuat verificări în centrele rezidențiale din județul Ilfov, astfel:

La Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități cu sediul în Afumați s-a desfășurat, în perioada 9-15.11.2022, un control inopinat al inspectorilor sociali din cadrul AJPIS Ilfov. În urma controlului au fost dispuse măsuri de remediere cu privire la:

– obținerea autorizației ISU;

– respectarea opțiunii de rezidență a beneficiarilor;

– instruirea personalului conform cerințelor OMSS nr.82/2019

La Centrul de Îngrijire și Asistență cu sediul în Voluntari a fost realizat un control inopinat în cursul lunii august 2022 de către inspectori sociali din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) și din cadrul Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București (APISMB). Au fost dispuse măsuri de remediere a deficiențelor constatate cu privire la:

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button