Opinii primite la redacţie. Adrian Stoichină, Prima Development Group: De ce cred că preţurile imobiliarelor de fapt au scăzut şi că acum vedem un minim al preţurilor. Va exista o scădere consistentă a preţurilor apartamentelor în viitor? Puţin probabil..
Cumpărarea unui apartament reprezintă pentru cei mai mulţi oameni una dintre deciziile importante din viaţă, cu atât mai mult cu cât majoritatea face o astfel de achiziţie doar de câteva ori pe parcursul vieţii.
Preţul apartamentului, designul, construcţia în sine, zona – totul trebuie cântărit cu atenţie pentru a fi siguri de oportunitatea momentului ales şi de siguranţa investiţiei.
Este acum un bun moment pentru achiziţia unui apartament? Cu un preţ al locuinţelor care a scăzut în ultimul an (în valoare relativă) şi cu un indicator preţ/venit favorabil – cel puţin în Capitală, răspunsul este unul afirmativ.
Iată de ce:
Dacă luăm în considerare indicatorul preţ/venit, în Capitală spre exemplu, în momentul actual, achiziţia unui apartament este o oportunitate. Raportul asupra Stabilităţii Financiare publicat la finalul anului trecut de Banca Naţională a României confirmă acest fapt. Pentru cumpărarea unui apartament de 55 de metri pătraţi, fără finanţare bancară, sunt necesari 7,5 ani în Bucureşti şi 11 ani în Cluj.
Iar dacă ne uităm dincolo de graniţe, la ţările din jur, accesibilitatea pieţei imobiliare din Capitală devine mai evidentă. Mă refer la faptul că acelaşi apartament se achită în Praga în 17,9 ani, iar în Budapesta şi Varşovia în aproape 15 ani, dublul perioadei necesare în Bucureşti.
Aşadar, Capitala este în continuare o piaţă accesibilă, unde e nevoie de aproximativ 70-80 de salarii medii pe economie (din mediul urban) pentru a achiziţiona un apartament. Un alt exemplu – în München este nevoie de aproximativ 200 de salarii ca să poată fi cumpărat un apartament de 55 de metri pătraţi, fără finanţare bancară. Concluzia este că preţurile apartamentelor din Bucureşti rămân printre cele mai accesibile din Europa.
În plus, preţurile imobiliarelor au scăzut deja şi probabil că acum vedem un minim al preţurilor. Nu vorbim însă de o scădere în valoare absolută a preţurilor, ci de una în valoare relativă, pentru că au existat creşteri de preţuri mai mici decât nivelul inflaţiei. Cei mai mulţi dezvoltatori au păstrat preţurile apartamentelor pe parcursul ultimului an, în condiţiile în care toate materialele de construcţii au crescut şi, în general, preţul produselor din economie s-a majorat semnificativ.
În plus, vorbim de o inflaţie anuală care a ajuns la 16,4% în decembrie 2022, faţă de decembrie 2021.
Creşterea preţurilor pentru materialele de construcţii de la an la an a fost mai mare în ultima perioadă decât oricând în ultimii 15 ani. Motivul principal este acela că o componentă importantă a preţului materialelor de construcţie este energia utilizată pentru producerea acestora, iar conflictul din Ucraina a adus creşteri semnificative ale preţului energiei.
Din acest motiv, costul zidăriei aproape că s-a dublat în ultimul an, cel al polistirenului a crescut cu 30%, costul betonului a crescut şi el cu 32%, iar al oţelului s-a majorat iniţial cu 150%, iar după revenirea preţurilor, creşterea faţă de perioada de dinaintea războiului este de aproximativ 30%.
Punând în balanţă aceste cifre,