Sorin Pâslaru, ZF: 100 de zile de război de la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Cheia acestui război este la Germania, dar problema este că niciodată nu o să ajungă la ea. Ce este de făcut?
100 de zile de război. Europa experimentează ceea ce unii spun că n-ar mai fi trebuit să experimenteze. Război, distrugeri, pierderi de vieţi omeneşti. Cum de un continent atât de bogat, un continent „mamă” al continentelor lumii, un continent sfâşiat sute de ani de războaie nu a reuşit să construiască un sistem politico-economic suficient de solid şi de îndestulător pentru toată lumea astfel încât războiul să rămână doar în cărţile de istorie?
Crizele, războaiele, bolile survin când apar dezechilibre.
Dezechilibrul major al Europei este faptul că nu se poate apăra singură şi astfel nu poate nici păstra pacea la graniţele sale. Uniunea Europeană este un colos economic aproape egal cu Statele Unite. SUA are un PIB de 23.000 de miliarde de dolari, adică o cincime din PIB-ul lumii, iar UE are un PIB de 14.000 de miliarde de dolari care înainte de ieşirea Marii Britanii era de 17.000 de miliarde dolari. UE are o populaţie de circa 450 de milioane de oameni, faţă de 330 de milioane de oameni în SUA.
După ieşirea Marii Britanii din UE, UE înseamnă de fapt în primul rând Germania, după cum dovedeşte şi alegerea imediat după Brexit ca preşedinte al Comisiei Europene a unui politician german, Ursula Von der Leyen. Problema este că Germania este cea mai bogată ţară din lume care nu se poate apăra singură. Ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial, după ce Europa Occidentală şi lumea în general au decis că Germania este un „recidivist al războaielor” au împiedicat-o să se înarmeze pe măsura puterii sale economice. Astăzi, Germania nu are arme nucleare. De fapt, mai mult decât atât, soldaţii americani nu au plecat niciodată din Germania. La baza militară de la Rammstein, Germania, sunt încartiruiţi circa 50.000 de soldaţi americani. De altfel, Statele Unite au baze de zeci de mii de soldaţi americani şi în Japonia. Ororile celui de-al Doilea Război Mondial sunt încă vii în mintea beligeranţilor de atunci.
Simţind slăbiciunea Europei din punct de vedere militar, Rusia îşi permite să declanşeze la marginea Europei un război pe care nicio altă putere aflată la marginea altor puteri precum SUA nu şi-ar permite să îl declanşeze. Dacă Germania ar fi fost echipată militar pe măsura puterii economice, şi Uniunea Europeană la fel, ruşii nu ar mai fi făcut ce fac astăzi.
Aici e o chestiune pe care şi un personaj din romanul „Ion“ al lui Liviu Rebreanu ar întelege-o uşor. Nu poţi să ai avere şi să ţi-o păzească alţii. Nu poţi să fii cel mai înstărit om din sat, iar câinii tăi de pază să fie de fapt ai altcuiva, eventual ai celui înstărit din alt sat. Nu poţi să fii bogat şi să îţi păzească alţii bogăţia pentru că ori te va fura vecinul ştiind că nu sunt câinii tăi, ori cel care te păzeşte va considera că bogăţia respectivă e a lui.
Bineînţeles că Rusia ca atare este un stat format istoric prin agresiune militară.