România, pe lista ţărilor fără avion prezidenţial sau pentru miniştri. Principalii aliaţi, de la trei avioane în sus
Deplasarea preşedintelui Klaus Iohannis în Japonia cu un avion închiriat a stârnit controverse, din cauza preţului ridicat plătit pentru această călătorie. Dar această controversă a scos în evidenţă şi un capitol la care statul român a rămas în urma altor ţări: lipsa unui avion care să poată fi folosit de preşedinte sau de alte oficialităţi de rang înalt.
Prin comparaţie, Polonia are 3 aeronave pe care le folosesc oficialii de rang înalt pentru deplasări, iar acestea aparţin Forţelor Aeriene Poloneze. Şi înalţii demnitari din Bulgaria au la dispoziţie două aeronave Airbus A310 pentru astfel de deplasări, în timp ce Slovacia are la dispoziţie 4 avioane, iar Portugalia 3 aeronave.
Iar acestea nu sunt singurele ţări din Europa care au la dispoziţie avioane pentru preşedinţi şi înalţi demnitari.
În Franţa, spre exemplu, preşedintele Macron şi Guvernul de la Paris au la dispoziţie 60 de aeronave ale Forţelor Aeriene, pentru călătorii internaţionale. O controversă a fost semnalată în 2022, când Emmanuel Macron şi ministrul de Interne Gerald Darmanin au zburat către aceeaşi destinaţie cu două avioane diferite.
În 2021, Emmanuel Macron a efectuat 54 de călătorii cu avionul, cu două mai multe decât în 2020. Şapte dintre acestea au fost făcute cu Airbus A330, cel mai scump şi cel mai poluant avion din flota de şapte avioane prezidenţiale, scrie newtral.es. Cuplul prezidenţial francez are şi posibilitatea de a face călătorii în scop personal cu avioanele din flota statului, dar trebuie să ramburseze costul călătoriei.
În Italia, călătoriile cu avionul sunt interzise demnitarilor, dacă spre aceeaşi destinaţie există alternativa călătoriei cu trenul. Excepţiile trebuie să fie aprobate în prealabil, explică Administraţia Prezidenţială Italiană.
Şi în Marea Britanie sunt anumite reguli care trebuie respectate în ceea ce priveşte călătoriile cu avionul de către înalţi demnitari. Se face public, astfel, scopul călătoriei, costul, numărul pasagerilor, şi se menţionează dacă prim-ministrul sau miniştrii călătoresc însoţiţi de soţii. Familia Regală şi Guvernul au la dispoziţie o flotă a Forţelor Aeriene Regale de 32 de avioane.
Iată lista completă a aeronavelor pe care le au la dispoziţie alte ţări:
AUSTRALIA – (6 aeronave)
În Australia, transportul aerian guvernamental VIP, este realizat cu aeronave aparținând Forțelor Aeriene Australiene și au în dotare următoarele aeronave:
-Airbus A330 MRTT (1 buc.)
-Boeing 737BBJ (2 buc.)
-Dassault Falcon 7x (3 buc.)
AUSTRIA – (3 aeronave)
În Austria, transportul aerian guvernamental VIP este realizat, în general, cu aeronave de linie ale statului (Austrian Airlines) dar și cu aeronave de transport aparținând Forțelor Armate Austriece.
-Lockheed Martin C-130K Hercules (3 buc.)
BELGIA – (3 aeronave)
În Belgia transportul aerian guvernamental VIP este asigurat cu următoarele aeronave:
– Dassault Falcon 7X (2 buc)
– Dassault Falcon 900 (1 buc)
BULGARIA – (2 aeronave)
În Bulgaria transportul aerian guvernamental VIP este asigurat de o companie civilă de stat cu următoarele aeronave:
-Airbus A319 (1 buc.)
-Dassault Falcon 2000 (1 buc.)
CANADA – (5 aeronave)
În Canada,