Ce șanse au rușii să „plagieze” ceva din drona scufundată
Conform informațiilor din spațiul euroatlantic, drona americană prăbușită marțea trecută în Marea Neagră fusese victima aparatelor rusești de zbor, care au aruncat combustibil în fața aeronavei, pentru a-i bloca senzorii, iar apoi i-au lovit elicea propulsoare, forțând-o astfel să cadă în mare.
Conform comunicatelor oficiale ale Ministerului Apărării din Federația Rusă, prăbușirea dronei s-a produs brusc, după ce aceasta a intrat în zbor necontrolat, ceea ce sugerează că a fost distrusă telecomandat, de undeva chiar de la baza respectivei aeronave fără pilot.
Parte americană informează oficial că toate datele de interes pentru ruși au fost șterse din programul dronei și nu vor putea fi în niciun fel folosite.
Partea rusă nu contestă și nu comentează nimic cu privire la combusibilul aruncat în fața navei înainte de prăbușire și nici cu privire la elicea avariată. Dimpotrivă, subliniază faptul că avioanele care patrulau în largul coastei s-au întors întregi și nevătămate la baza lor din Crimeea.
Ba chiar, Ministerul Apărării din Federația Rusă neagă orice implicare în faptul că drona americană MQ-9 Reaper a intrat în zbor necontrolat, prăbușindu-se în cele din urmă în Marea Neagră. Nava și-a pierdut controlul din senin și s-a dus bâldâbâc la fund.
În editorialul de joi dimineață, întitulat „Rusia se grăbește să ridice drona, SUA – să o fure”, ziarul Pravda publică opinia unor experți ruși, conform cărora aparatul doborât reprezenta varianta îmbunătățită a respectivului tip de drone, ceva cu cel mai performant software sau module de informații, recent actualizate, aflate la bord.
Cu vădit subînțeles, editorialistul subliniază că „aceste informații vor fi de interes major nu numai la Moscova, ci și la Beijing și Teheran, unde se construiesc de asemenea drone de luptă și de recunoaștere”.
Bate șaua ca să priceapă americanii, nu-i așa, tavarisci?
Ba chiar, ziarul ține să puncteze în continuare ce secrete tehnice speră Rusia să devoaleze cu prilejul „autopsierii” dronei, ceva la care le lasă gura apă și prietenilor de la Beijng și celor de la Teheran:
• Noile tehnologii ale motorului cu ardere internă care ar permite zborul de lungă durată și cu viteze superioare.
• Materiale compozite adaptate special aparatelor de zbor fără pilot sau altor aeronave, dintre cele mai performante, cu care, de altfel, este dotată și armata rusă.
• Sisteme electronice care pot fi copiate (sau transmise Chinei pentru inginerie inversă), în special sisteme de control, comunicații și dispozitive „centrate pe rețea”.
• Particularități ale unor rețele care ar putea permite blocarea funcționării dronelor în timpul zborului lor.
• Notă: Deși SUA pretind că „au reușit să ștergă asemenea informații tehnice”, este foarte puțin probabil ca procesul să fi fost derulat în numai câteva secunde de cădere.
Știți cum îmi sună asta? Ca un fel de socoteală pe care și-o face găsitorul unui portofel plin, când încă n-a apucat să-l deschidă. Pare – își spune găsitorul în gând –