Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: Doamnă Ministru Ligia Deca, mediul de afaceri minte cu neruşinare când afirmă că îi pasă de viitorul României
Din cand in cand, incarcate de importanta si morga, coalitii, federatii, patronate, sindicate, asociatii, etc., reprezentand mediul de afaceri, intra la Ministerul Educatiei unde traseaza indicatii celor de acolo despre cum trebuie sa arate sistemul de educatie din tara, cum trebuie sa se faca invatamant, care este planul de actiune pentru a creste literatia digitala, a scadea NEET-ul, a reduce dorinta de emigrare a tinerei generatii, etc.
Doamna ministru, ce nu va spune mediul de afaceri dar stie toata lumea este ca pana ce nu va fi nimicit sistemul toxic de legaturi si relatii din toate esaloanele de conducere ale sistemului de invatamant cadrele didactice si copiii nu au nici o sansa, oricat de bune ar fi legile invatamantului din Romania Educata.
Doamna ministru, mediul de afaceri nu va spune ca trebuie curmate oligarhiile de partid si de familie si reconvertite licee, colegii, facultati, daca nu cu totul atunci macar materii si catedre, pentru a livra ceea ce implora piata muncii – agricultori, constructori, operatori de echipamente industriale, medici si ingineri.
Sau ca indicatorul de performanta numarul 1 al institutiilor de invatamant trebuie sa fie angajabilitatea absolventilor, adica procentul de absolventi care se angajeaza in domeniul in care au fost pregatiti nu trebuie sa scada sub o anumita valoare, altfel institutia de invatamant ar trebui desfiintata.
Doamna Ministru, mediul de afaceri se fereste sa va spuna cele de mai sus pentru ca, in covarsitoarea sa majoritate, este de fapt cu ochii pe cele 49,509 miliarde de lei ale bugetului Dumneavoastra si pe celelalte miliarde din alte surse de finantare, pentru a vinde niste carti, niste meditatii, niste sali de sport, niste sali de clasa, niste lapte si corn, etc.
Mediul de afaceri nu se inhama la greaua misiune sociala de a instrui copiii si tinerii, de a le da o calificare, de a le da un job in tara.
De ce spun asta? Consortiile de invatamant dual sunt primul proiect cu sanse de reusita care poate insuruba, in sfarsit, piata invatamantului la cea a muncii, prin crearea unor campusuri unde profesori si angajatori pot lucra cot la cot pentru a instrui absolventii in domeniile unde exista cerere mare de forta de munca. Stiti cate companii au fost interesate sa participe la infiintarea acestor consortii? 9 in Cluj-Napoca, din 77 de mii de firme inregistrate in oras. 6 in Sibiu, din 54 de mii de firme inregistrate in judet. La astea se adauga in cele 2 judete inca vreo alte 10 care pregatesc deja tineri in invatamantul dual preuniversitar. E drept, sunt firme importante, dar raportat la criza de forta de munca, interesul este neglijabil.
Sa nu fi stiut de consortii companiile care se plang intr-una ca nu gasesc angajati? Putin probabil, dezbaterile pe tema lor au inceput in iunie 2022 iar metodologia a fost aprobata in noiembrie, deci proiectele stau in studiu de peste jumatate de an. Sa asteptam sa vina mai multe companii in etape ulterioare?