Comentarii

Pe culoarele întunecate ale Revoluției. Cum a deturnat Ion Iliescu protestul anticomunist și s-a instalat președinte

Citiți descrierea întâmplărilor din jurul mitingului din 28 ianuarie, momentul în care fostul președinte instigă la prima confruntare după căderea lui Ceaușescu între „muncitori și intelectuali”.   

Îmi amintesc că prima dată ne-am așezat în genunchi pe bulevardul Mihail Kogălniceanu, în fața berăriei Gambrinus. Rotulele tinere au atins asfaltul rece, am aplecat capul și am șoptit Tatăl Nostru. 

În jurul meu se auzea un murmur de voci somnoroase. Peste 300 de oameni vorbeau cu Dumnezeu în dimineața zilei de duminică, 28 ianuarie, 1990.

Ninsese zdravăn la începutul lunii, dar zăpada se topise. Drumul era umed, la marginea trotuarelor apăruseră bălți, iar cerul înnorat lăsa, din când în când, să se strecoare câte o rază de soare.

Cea mai mare teamă a mea, în acel moment, era să nu mă întorc în comunism. Să nu apară o nouă dictatură. 

Mă gândeam că dacă sunt atent câteva săptămâni, particip conștiincios la proteste, se formează un parlament, iar reprezentarea o să fie în urma unor alegeri libere, viața va intra în normal, iar democrația va fi așa, un “mecanism” care va funcționa de la sine.

Deși de atunci au trecut 33 de ani, teama aceea nu m-a mai părăsit niciodată. 

După mulți ani am înțeles că democrația și libertatea sunt în pericol în fiecare zi, că orice regim politic, chiar și într-o societate democratică, încearcă să se perpetueze la putere cât mai mult, iar singura metodă de a ne păstra libertatea e să monitorizăm guvernele, să le cenzurăm și să reacționăm, fiecare cum poate, iar schimbarea să fie impusă prin alegeri libere.

În 28 ianuarie, împlinisem 22 de ani, iar Ion Iliescu era șeful statului de peste o lună. Preluase frâiele puterii în timpul mișcărilor populare care-l înlăturaseră pe Nicolae Ceaușescu. Împreună cu soția sa Elena au fost executați în urma unui proces sumar, într-o unitate militară din Târgoviște, în data de 25 decembrie 1989.

Ion Iliescu anunță că va participa la alegeri

În urmă cu trei zile, joi 25 ianuarie 1990, Ion Iliescu anunțase că a decis să candideze în primele alegeri libere ce urmau să aibă loc în data de 20 mai.

“În discuțiile pe care le-am avut cu numeroși muncitori din Maramureș, din mai multe uzine mari din Capitală, reprezentanți ai unor organizații locale ale Frontului, ai unor sindicate libere, ai unor organizații de tineret, precum și ai unor partide care au aderat la platforma Frontului, s-a formulat cerința expresă ca Frontul, ca atare, să declare deschis că va participa la alegeri. Ei nici nu înțeleg cum s-ar putea ca Frontul să nu participe la alegeri”, a declarat Ion Iliescu în Consiliul Frontului Salvării Naționale, prima formă de conducere, una colectivă, care a înlocuit Partidul Comunist Român.

După preluarea puterii, în ziua de 22 decembrie, Ion Iliescu a declarat că e doar un lider de tranziție și că nu va participa la alegeri. 

De asemenea, FSN era o structură ce avea rostul de a stabiliza situația politică și socială după prăbușirea regimului dictatorial,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button