Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR: Schimbare de paradigmă în abordarea restructurării
Ne-am bucurat să constatăm că subiectul restructurării devine fierbinte pe agenda mediului de business mai ales în noul context marcat de pandemie, război, inflaţie galopantă. Sunt indiscutabil procese care pun presiune pe unele companii care pot ajunge în incapacitatea de a-şi continua activitatea în mod viabil. Dar insolvenţa şi restructurarea pot genera soluţia salvatoare pentru un business. În plus suntem într-un moment în care legislaţia României se aliniază la reglementările UE în domeniu, creând noi premise pozitive pentru companiile aflate în dificultate.
Considerăm că atât mentalitatea din jurul subiectului restructurării cât şi reglementarea folosită pentru a lua aceste măsuri sunt importante în mod egal, ambele contribuind la crearea unui mediu în care antreprenoriatul modern dobândeşte, pe lângă celelalte calităţi, rezilienţa şi mecanismele de redresare, recuperare sau după caz înlocuire a acelor afaceri începute şi care întâmpină provocări greu de surmontat.
Voi explica pe scurt ce înseamnă fiecare proces în parte şi ce schimbări sunt la orizont. Insolvenţa este în primul rând un mecanism de protecţie a companiei supuse acestei proceduri. Din păcate mediul de business vede încă acest proces ca fiind o sancţiune sau un mod de a condamna insuccesul antreprenorial, dar aceste măsuri sunt luate pentru a proteja afacerea aflată într-o stare acută de dificultate pentru a-i oferi şansa de a merge mai departe. Succesul ei depinde foarte mult de momentul în care această soluţie este accesată. Cu cât procedura este abordată mai devreme, cu atât cresc şansele redresării companiei.
Cadrul legislativ românesc permite soluţii variate de restructurare a companiei prin intermediul planului de reorganizare. Actuala lege a insolvenţei are la bază câteva principii fundamentale pentru acordarea şansei ca societăţile comerciale să poată fi redresate eficient, într-o procedură transparentă, publică şi consensuală.
Insolvenţa este foarte des asociată cu falimentul sau cu capătul de drum din două motive. În primul rând pentru că acesta a fost rezultatul insolvenţei în majoritatea cazurilor de-a lungul anilor şi în al doilea rând pentru că a fost unul dintre mecanismele necesare în economiile din Estul Europei după 1990. A fost un mecanism prin care economia a fost curăţată, printr-o eliminare ordonată a companiilor neperformante, supraîndatorate şi incapabile să se redreseze.
Restructurarea sau schimbarea de mindset
Ne-am asumat încă de la început rolul de educare şi de transformare a pieţei, în felul acesta contribuind la diminuarea stigmatului eşecului pe care îl resimt antreprenorii.
Ca urmare a unei proceduri de selecţie organizate de Comisia Europeană în urmă cu doi ani, echipa CITR a fost desemnată consultantul Ministerului Justiţiei pentru transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 1023/2019 privind restructurarea. În redactarea noii legi, am contribuit cu toată expertiza noastră de peste 20 de ani pentru a veni în sprijinul mediului de business românesc. Am abordat acest proiect având deja experienţa unor restructurări ale unor companii de impact. Lucrăm la acest proiect complex alături de experţi în domeniu, practicieni, avocaţi, judecători şi profesori universitari. Pentru a identifica nevoile reale şi actuale din piaţă, echipa noastră a purtat discuţii cu autorităţile naţionale,