Comentarii

Curs de coliziune PSD-PDL 2.0

În spatele majorității confortabile și fără alternative, PSD și PNL trec prin importante tensiuni interne, mai mari în cazul liberalilor, dar, paradoxal, mai dificile, pe moment, pentru Marcel Ciolacu. 

Ceea ce se profilează, spun liberalii cu experiență, este un inevitabil curs de coliziune PSD-PDL 2.0.

Gurile sunt multe și flămânde, pretențiile mari și tortul nu suficient de mare. Aceasta este o cauză comună de tensiune în ambele partide.

Pe de-o parte „Anghel Saligny”, a cărui împărțeală a generat supărare în ambele partide, mai vizibilă la PSD, care se consideră îndreptățit la partea leului, fiind principalul partid al guvernării.

Pe de altă parte, împărțeala funcțiilor, mai rea pentru PNL, care a trebuit să dea din ce avea pe vremea USR. Unde mai pui că useriștii nici nu știau toate pozițiile de revendicat, spre deosebire de PSD, care are evidența până la ultimul post din ultima deconcentrată.

Marcel Ciolacu este mai vulnerabil acum în fața supărării interne decât Nicolae Ciucă. În PNL situația este fix cum a arătat-o strania competiție cu un singur candidat.

În acest moment, Nicolae Ciucă nu are contracandidat pentru că este premier, iar un alt președinte PNL nu poate deveni premier decât cu voia lui Klaus Iohannis și a PSD. Nicolae Ciucă e unicul numitor comun.

Marcel Ciolacu are însă concurență. Aripa Firea-Stănescu abia așteaptă să-l vadă cu gâtul rupt și se pare că nici nu se limitează la privit și așteptat.

Puțin probabil să aibă loc o schimbare de lider la PSD, partidul nu s-ar destabiliza singur în lupte interne, dar presiunea există și nu mă îndoiesc că Marcel Ciolacu o simte.

În PNL urmează un Consiliu Național care să completeze conducerea. În primul rând, numirea unui secretar general, poziție cheie, practic a doua după președinte. 

Propunerea aparține președintelui PNL și va fi, cel mai probabil, Lucian Bode și acum interimar. Cum ministerul e condus discreționar de Bogdan Despescu, dl Bode are tot timpul din lume pentru partid și poate chiar se pricepe mai bine la asta.

Va rămâne astfel liber un post de prim-vicepreședinte pentru care se bat Dan Motreanu, favorit, și  Virgil Popescu.

Prin ocuparea poziției de secretar general, vechiul PDL marchează un punct extrem de important. Și sunt deja liberali care constată, cu bucurie sau frustrare, după caz, că PNL devine PDL 2.0.

Influența aripii Ardeal, majoritar pedelistă, e foarte mare, se adaugă Gh. Flutur – președinte al Ligii Aleșilor Locali, mandat pe care vrea să-l reînnoiască luna aceasta, cu o zi înainte de Consiliul Național.

În cabinet, pedeliștii au Bode și Cadariu (adică Flutur). Vechiul PNL îl are pe Popescu. Cătălin Predoiu a fost mai întâi în PNL, apoi în PDL, unde a fost inclusiv vicepreședinte și candidatul PDL în competiția internă la prezidențiale.

Este doar partea vizibilă a unei evoluții care a început când Iulian Dumitrescu a încercat să-l răstoarne pe Ludovic Orban în 2018.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button