Opinie Dragoş Damian, Terapia: Stimaţi Profesori, mediul de afaceri, care se plânge întruna de sistemul de învăţământ, nu a dat nici măcar un singur semnal public de susţinere a revendicărilor Dumneavoastră
Mediul de afaceri, impecabil organizat in coalitii, asociatii, grupuri de lucru, camere de comert, institute, patronate si altele, vorbeste de ani de zile pe tema deficitului de forta umana, atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ, aratand cu degetul la scolile si facultatile care livreaza absolventi insuficient instruiti si conectati la piata muncii.
Mediul de afaceri a luat la cunostiinta ca au fost inregistrate 10.000 de cautari / luna in 2022 pe site-urile de specialitate pentru job-uri in strainatate.
Mediul de afaceri rezoneaza la studiul efectuat in 2021 de organizatia ReThink Romania care arata ca circa 700 de mii de romani – aproximativ 3% din populatia tarii – isi doreau sa plece din tara, tentatia pentru a emigra fiind mai mare in randul tinerilor intre 16 si 24 de ani.
Mediul de afaceri este constient de faptul ca procentul de NEET (tineri care nu sunt intr-o forma de educatie, instructie sau in campul muncii) a fost in 2021 al doilea cel mai mare din Uniunea Europeana, 23%, si mult peste media europeana de circa 15%. Informatie din 2023: unul din trei elevi nu termina 8 clase primare.
Mediul de afaceri a preluat datele din Eurostat care indica un grad de literatie digitala in Romania de circa 30% in populatia generala in 2021, cifra care ne situeaza pe ultimul loc in UE.
Mediul de afaceri este la curent cu declaratiile facute de Rectorul Universitatii Politehnice din Bucuresti care semnaleaza ca Romania are nevoie de 600 de mii de ingineri pentru urmatorii 10 ani. Facultatile pot produce doar putin peste 10 mii pe an, dintre care multi aleg sa plece din tara.
Mediul de afaceri a calculat ca sunt necesari 500 de mii de muncitori in constructii, in IT cel putin 25 de mii de specialisti iar in industria de prelucrare un estimat de 50 de mii. Poza atasata este un afis de recrutare de pe un stalp din Cluj-Napoca – astfel de anunturi abunda in toate locurile posibile si in toate orasele din Romania, mediul de afaceri le pune acolo.
Mediul de afaceri cunoaste datele dintr-o analiza a PwC efectuata inainte de pandemie, in 2019, care arata ca Romania pierde anual din cauza deficitului de personal calificat 3,7% din PIB, circa 35 miliarde de lei.
Mediul de afaceri impecabil organizat in coalitii, asociatii, grupuri de lucru, camere de comert, institute, patronate si altele, este atent si ingrijorat la suferintele din sistemul de invatamant si ne povesteste in conferinte despre sistemele de educatie si sanatate, pilonii unei societati tinere, moderne si sustenabile.
Mediul de afaceri, in ciuda celor de mai sus si cu rare exceptii, nu a dat nici macar un singur semnal public catre autoritati prin care sa arate ca trebuie gasiti bani pentru a creste veniturile profesorilor si a readuce performanta in sistemul de invatamant.