Actualitate

ANAR dă în judecată operatorii care nu au demolat barurile de pe plajă, chiar dacă demolarea ar fi fost ilegală. Corina Martin: Legea e lege pentru toţi, inclusiv pentru ANAR

Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a anunţat că va acţiona în judecată mai mulţi operatori de plajă care nu au agreat sau nu s-au prezentat la modelul-cadru contractual în vederea semnării contractelor de închiriere pentru sectoarele de plajă adjudecate.

Ba mai mult, ANAR spune că a dat deja în judecată operatorii care au refuzat sistematic demolarea vechilor beach-baruri, ocupând abuziv și contrar prevederilor legale. Din acest motiv, o parte din sectoarele de plajă nu au putut să fie scoase la licitație. 

„Astfel, având în vedere motivele invocate public de o parte dintre operatorii de plajă cu privire la modul de implementare de ANAR a OUG nr.8/2023, facem următoarele precizări:

ANAR a acționat conform cerințelor și prevederilor legale a Ordonanței, emise de autoritatea publică în domeniul gospodăririi apelor, respectiv Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Pornind de la valoarea prețului de pornire stabilită prin OUG și indexată la indicele prețului de consum, respectiv de 16,37%), participanții la licitație au ofertat un nivel mediu al chiriei de peste 60,48% aferent etapelor I și II al procedurilor de licitație publică organizate de ANAR. Caietul de sarcini a fost însușit și asumat de către participanții la licitație și ulterior condițiile/criteriile stabilite au devenit obligații contractuale pentru cei care au câștigat, respectiv adjudecat sectoarele de plajă. Documentația de atribuire și caietul de sarcini a fost avizat de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, conform art. 3 alin. 2 din aceeași OUG. Ulterior, documentația-cadru personalizată pe fiecare sector și subsector a fost comunicată solicitanților, inclusiv prețul minim de pornire pentru toate categoriile de plajă. În ceea ce privește taxele de beach-bar, au fost eliminate diferențele semnificative care existau în anii precedenți între stațiunile: Mamaia și Constanța (între 250-300 lei/mp/an); Sudul litoralului, inclusiv Năvodari (între 600 – 1150 lei/mp/an) fiind stabilit un tarif unitar mediu de închiriere pentru suprafețele de plajă ocupate cu beach – bar, aferent sectoarelor/subsectoarelor cu destinaţie turistică, amplasate la nivel de UAT, respectiv de: 864,97 lei/mp/an”, mai arată ANAR. VEZI MAI MULTE AICI.

Corina Martin: Legea e lege şi pentru ANAR. Noi am avertizat că nu era timp

Corina Martin, secretar General al Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România şi  Preşedinte de onoare Patronat RESTO Constanţa, a explicat pentru DC NEWS că demolarea barurilor de pe plajă nu este atât de uşoară, mai ales în cazul construcţiilor realizate legal, şi că orice intervenţie fără autorizaţie ar atrage, după sine, răspundere în faţa legii. 

„Nu am ştiut de acest comunicat al ANAR până acum. Eu cunosc un asemenea caz, un operator care a acţionat Apele Române în instanţă, pentru că nu avea cum să demoleze fără autorizaţie de demolare. Acest operator nu a încălcat legea şi nu o va încălca pentru că aşa doresc cei de la Apele Române. Nu ştiu la cine se referă dânşii, dar vorbim şi de situaţii în care operatorii nu au cum să fie forţaţi să încalce legea. Ei riscă dosar penal, pentru că aşa prevede legea cu regimul construcţiilor.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button