EY România: Ministerul Agriculturii va administra o schemă de finanţare a producţiei de energie regenerabilă pentru autoconsum destinată companiilor din sectorul agricol şi alimentar
La data de 12 mai 2023, a fost publicat Ordinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 70/2023 prin care se instituie o nouă schemă de ajutor de stat, finanţată din Fondul pentru Modernizare, cu un buget total de 500 milioane euro care se va implementa în perioada 2023-2028.
În baza acestei scheme, se vor lansa mai multe apeluri de proiecte, cu un buget mediu anual de 150 milioane euro, cu scopul de a finanţa noi capacităţi de producţie a energiei solare şi eoliene, dar şi a capacităţilor de stocare a energiei produse de aceste instalaţii.
Beneficiari eligibili sunt companiile care desfăşoară activităţi în baza claselor CAEN 01 – Agricultură, vânătoare şi servicii conexe, 10 – Industria alimentară şi 11 – Fabricarea băuturilor. Aceştia trebuie să consume minim 70% din energia produsă de noile instalaţii.
Până la 1 milion de euro/MW pentru proiecte solare
Valoarea maximă a finanţării nerambursabile variază în funcţie de tehnologie şi puterea instalată, plafonul fiind de 1.000.000 EUR/MW pentru centrale fotovoltaice de maxim 1 MW, şi 500.000 EUR/MW pentru centrale fotovoltaice cu putere mai mare de 1 MW. Pentru energie eoliană, plafoanele sunt cu 40% mai mari pe fiecare dintre cele două segmente de putere.
Principalul criteriu pentru departajarea proiectelor va fi valoarea grantului solicitat, acordându-se cel mai mare scor proiectelor care solicită cel mai mic grant / MW. Acest criteriu va cântări 70% din punctajul total. Celelalte criterii vor fi definite în Ghidul solicitantului, care urmează să fie publicat de Ministerul Agriculturii.
Deocamdată, nu a fost anunţat un calendar pentru lansarea primului apel, însă în ordinul aprobat se menţionează că derularea şi implementarea schemei va începe după aprobarea finanţării acesteia de către Banca Europeană de Investiţii.
Energie regenerabilă în industrie
Investiţiile în energie regenerabilă pentru autoconsum sunt importante pentru toate companiile din industrie, în special pentru cele din sectorul agricol şi alimentar, deoarece costurile cu energia electrică se transpun în preţurile finale ale produselor, iar cele două sectoare vizate de prezenta schemă sunt responsabile pentru fabricarea unor produse de bază. Ca urmare, eficientizarea şi reducerea costurilor acestor companii ar putea contribui la diminuarea presiunii asupra preţurilor. Un element care contribuie la această eficientizare este instalarea de capacităţi de stocare, care vor oferi beneficiarilor posibilitatea de a utiliza o cantitate cât mai mare din energia pe care o produc fără a tranzita reţeaua de distribuţie, evitând astfel costuri suplimentare.
În prezent, preţul pentru energia electrică este plafonat pentru operatorii economici din domeniul industriei alimentare, precum şi pentru cei din domeniul agriculturii şi pescuitului la valori între 1 şi 1,3 lei/kwh, în conformitate cu legea 357/2022, ceea ce oferă o stabilitate în industrie. Cu toate acestea, plafonarea se va încheia în luna martie 2025. Până la acea dată, dacă schema ar fi implementată în perioada următoare, ar exista timp pentru montarea şi punerea în funcţiune a noilor instalaţii de energie regenerabilă, care vor contribui la diminuarea costurilor cu energia electrică după ridicarea plafonului,