România, alături de țările UE care cer eliminarea dreptului de veto în politică externă și securitate. Eugen Tomac: Este mai mult decât o poziție corectă
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a făcut precizări, la DC News, după ce România s-a alăturat grupului de 9 țări, printre care cele 6 fondatoare ale UE, care solicită eliminarea dreptului de veto al statelor membre în politică externă și securitate.
‘În momentul de față, cel mai important obiectiv al Uniunii Europene, respectiv pacea pe continent este atacată. Evident că agresiunea Rusiei contra Ucrainei a scos o serie de vulnerabilități ale Uniunii Europene pe care le are în materie de politică externă și securitate. În ultimul an, UE a fost obligată să ia o serie de decizii rapide și de reacție care să poată fi implementate imediat tocmai pentru că mecanismul de decizie este complex, iar unele state UE, pentru că au o politică externă complet opusă majorității statelor membre, au încercat să utilizeze dreptul de veto ca să blocheze o serie de decizii strategice.’, a declarat Eugen Tomac.
‘Din aceste motive, consider că poziția noastră de a ne alătura statelor fondatoare ale Uniunii Europene este mai mult decât o poziție corectă deoarece UE, pentru a fi eficientă și relevantă în contextul noii dinamici de politică externă și de securitate din Europa, trebuie să fie capabilă să ia decizii. Cred că inițiativa aceasta de a dezbate mult mai accelerat acest mecanism este una binevenită și mai consider că realitatea obligă statele membre să își ajusteze politica în cele două domenii și rămâne de văzut cum va fi pusă în aplicare.’, a zis Tomac.
‘Motivul subliniat chiar și de MAE este că se încearcă identificarea unei soluții care să permită implementarea acestei măsuri fără a fi modificat Tratatul și rămâne de văzut cu ce propunere va veni Consiliul și Comisia în ceea ce privește acest subiect.’, a mai spus europarlamentarul Eugen Tomac, pentru DC News.
Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, cele 9 state inițiatoare au lansat la data de 4 mai pledoaria pentru schimbarea majoră din UE, iar autoritățile din România nu au discutat public, în Parlament sau în alte foruri, poziția României pe această temă.
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 22 mai 2023, în marja CAE la două evenimente pe teme legate de Politica Externă și de Securitate Comună (PESC) și de Politica de Securitate și Apărare Comună (PSAC).
Astfel, la invitația omologului german, Annalena Baerbock, ministrul român de externe a participat la prima reuniune informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Grupului de Prieteni privind utilizarea votului cu majoritate calificată (QMV) în domeniile care țin de Politica Externă și de Securitate Comună (PESC) a Uniunii Europene. România a luat parte la reuniune în calitate de membru al Grupului, după ce la reuniunile anterioare la nivel de experți a participat ca observator.
Cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că România, susținătoare a consolidării proiectului european, este pregătită să contribuie activ la procesul de reflecție – pe care grupul își propune să-l lanseze – privind eficientizarea procesului de adoptare a deciziilor în domenii din sfera PESC a UE,