Ce înseamnă transferul de avioane F-16 în Ucraina și de ce țările occidentale sunt, în sfârșit, de acord cu cererea lui Zelenski
Încă de la începutul conflictului, președintele ucrainean a spus că țara sa luptă pentru întreaga lume democratică, iar pentru a reuși are nevoie de arme performante. Germania și Franța, în prima fază, au refuzat să trimită orice tip de vehicul blindat, de tancuri nici nu se punea problema. În timp, situația s-a schimbat dramatic. În prezent, aproape toate cererile de armament ale ucrainenilor au fost acceptate.
- Prezența lui Zelenski la reuniunea G7 din Japonia a fost un semnal dat Rusiei de statele grupului prin care arată un sprijin necondiționat pentru cauza Ucrainei.
- Violența, cruzimea și amploarea cu care rușii au atacat și distrus orașe, ucigând populația civilă, au creat în întreaga lume un puternic curent de opinie împotriva Moscovei.
- Un consilier al Ministerului Apărării din Ucraina a spus că primele avioane F-16 vor zbura pe cerul Ucrainei, cel mai probabil, la sfârșitul lunii septembrie, începutul lui octombrie.
- Expert militar: Avioanele de luptă occidentale vor oferi Ucrainei o capacitate mărită de a distruge ținte rusești fixe, aflate în apropierea liniei frontului.
- F-16 vor avea rolul de a proteja teritoriile ucrainene, după ce rușii vor fi împinși pe noi poziții în urma luptelor ce urmează să înceapă.
Prezent la întâlnirea G7 din Hiroshima, Japonia, președintele Ucrainei a primit confirmarea din partea SUA că poate transfera avioane de vânătoare F-16 pentru a face față atacurilor Rusiei.
În februarie 2022, la începutul invaziei, Ucraina avea cea mai importantă flotă de luptă aeriană din estul Europei, dar reprezenta doar o treime din cea a Rusiei, în plus, era învechită, fiind formată numai din aparate de fabricație sovietică.
De la începutul conflictului, forțele Kievului au pierdut 60 de avioane dintr-un total de 145 și 32 de elicoptere din cele 139 pe care le dețineau, conform informațiilor de le Pentagon, ajunse pe rețelele sociale.
La sfârșitul săptămânii trecute, liderii celor mai puternice șapte economii de pe glob s-au întâlnit la Hiroshima, unde a fost invitat și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
Prezența sa la reuniune a fost un semnal important dat Rusiei prin care statele grupului arată un sprijin total pentru cauza Ucrainei.
“Situația din țară a fost principala temă de discuție la reuniunea G7”, a declarat Volodimir Zelenski, în discursul său periodic, adresat cetățenilor.
“Respectul pentru ucraineni e deosebit. Le sunt recunoscător statelor din G7. Am avut o întâlnire cu președintele Biden și, ca întotdeauna, după astfel de discuții, devenim mai puternici”, a mai adăugat Zelenski.
HIROSHIMA, JAPONIA. Volodimir Zelenski a avut o întâlnire cu Joe Biden la summit-ul G7, acolo unde președintele american a dat liber la transferul de avioane F-16 în Ucraina – Foto: Hepta.ro
De ce s-au răzgândit Germania și Franța în privința sprijinului militar?
Dacă la sfârșitul lunii februarie 2022, după ce Rusia a declanșat invadarea Ucrainei,