Comentarii

Putin, disperat să obțină o victorie, spune că a cucerit Bahmut. În realitate, înfrângerea e mult mai aproape

Președintele Rusiei împreună cu Șoigu, ministrul Apărării, și Priogojin, proprietarul Wagner, au anunțat în cor că au finalizat operațiunile din orașul distrus de artileria Kremlinului. Dar situația din teren e mult diferită de mesajele oficiale. Ucrainenii înaintează pe flancuri, iar pozițiile deținute de ruși sunt vulnerabile, declară un reprezentant al guvernului de la Kiev.

  • Înfrângerea din iulie 2014 nu a fost uitată de Prigojin, care în 2022, exact după opt ani, începe un nou asalt asupra orașului.
  • Vladimir Putin le-a mulțumit soldaților pentru victoria din Bahmut, anunțând că bătălia pentru cucerirea orașului s-a “finalizat”.
  • Anunțul rușilor, puternic contestat de ucraineni, care spun că luptele continuă, iar forțele Kievului înaintează de câteva zile.
  • Militarii Wagner au ridicat steagul Federației Ruse pe rămășițele unor clădiri din partea de vest a orașului pe care nu le apără nimeni.
  • Experți: Pretinsa victorie a lui Prigojin asupra zonelor rămase în Bahmut, chiar dacă ar fi adevărată, e una pur simbolică.

La câteva zile după anexarea Peninsulei Crimeea, în data de 1 martie 2014, în centrul orașului Bahmut are loc un miting în care organizatorii cereau alipirea la Rusia.

Pe clădirea primăriei e ridicat un steag al Federației, iar protestele continuă întreaga lună, până la începutul lui aprilie.

Igor Bezler, un lider al separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, a fost cel care a condus manifestațiile, cerând ca orașul să devină parte a Rusiei.

Separatiștii au preluat controlul unor instituții publice, începând să se confrunte cu armata ucraineană, care încerca să păstreze controlul orașului.

Pe parcursul lunii iunie, separatiștii pro-ruși atacă unități militare și depozite de arme, iar în Bahmut (Artemivsk, în rusă) încep luptele. Un comandant ucrainean este rănit, iar mai mulți militari ai forțelor speciale trimise de Kiev își pierd viața.

În data de 20 iunie 2014, forțele Kremlinului lansează un asalt cu tancuri asupra unui depozit de armament, situat lângă Bahmut, în localitatea Horlivka. Se dau lupte grele. Deși rușii sunt respinși, aceștia reiau atacurile după câteva zile. 

Luptele continuă până în luna iulie 2014, atunci când mai multe echipe ale forțelor speciale ucrainene alungă separatiștii din oraș, securizînd unitățile militare și depozitele de armament.

BOMBARDAMENT. Bahmut a fost ținta unor tiruri repetate de artilerie prin care rușii au încercat să cucerească orașul – Foto: Hepta.ro
Prigojin: Bahmut a fost cucerit!

Grupul Wagner a avut mii de luptători printre separatiștii pro-ruși, “omuleții verzi”, cum au fost numiți, pentru că nu acționau sub steagul armatei ruse, ci ca forțe paramilitare, pentru a evita complicațiile politice.

Vladimir Putin și Evgheni Prigojin au fost puternic afectați de faptul că nu au reușit să cucerească și să păstreze controlul orașului, considerând Bahmut ca un punct strategic, dar și ca unul valoros din punct de vedere ale resurselor militare, aici aflându-se mai multe depozite de armament și muniție.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button