Secretomania lui Iohannis față de sprijinul armatei ucrainene îi irită și pe unii militari români
Într-un interviu, generalul în rezervă Dan Grecu spune că e nedrept ca România să fie pe ultimele locuri în clasamentele realizate de presa internațională, care prezintă ajutoarele militare acordate Kievului. Ofițerul susține că am făcut mai mult decât o arată statisticile, iar decizia lui Klaus Iohannis e dăunătoare atât pentru cei din armată cât și pentru cetățeni.
- General Dan Grecu: “Din punctul meu de vedere, secretizarea ajutorului militar e o decizie luată strict la nivelul Președinției României”.
- Pentru prima dată în istorie asistăm la o confruntare directă dintre Kinjal și Patriot. Până acum, ultimul e câștigător.
- General Dan Grecu: După 1989, s-a pus problema înzestrării pentru că situația era critică, dar nu prea s-au găsit bani. Elanul s-a materializat mai mult în construcția de noi unități militare, dar cu echipamente discutabile din punct de vedere al calității.
- România utilizează, în operațiuni de poliție aeriană, 17 avioane F-16, achiziționând alte 32 de aparate din Norvegia.
- General Dan Grecu: Foarte multă lume crede că militarii își cumpără echipament, armament și muniție, dar ei nu cumpără nimic. Decizia de achiziție e una strict politică.
Ajutorul militar pentru Ucraina, secretizat de Iohannis.
În noaptea de 17 mai a avut loc unul dintre cele mai intense atacuri asupra Kievului. Cel puțin șase rachete Kinjal au fost lansate asupra capitalei Ucrainei pe care artileria locală a anunțat că le-a doborât.
Reprezentanții Kremlinului au declarat că un sistem Patriot a fost distrus, dar pe parcursul orelor următoare s-a constatat că daunele produse au fost minore, iar bateria antiaeriană este din nou funcțională.
Un sistem Patriot costă în jur de 1,1 miliarde de dolari, 400 de milioane radarele, iar 700, lansatoarele și rachetele.
România a achiziționat 7 sisteme Patriot dintre care două sunt deja instalate, două urmează să sosească în acest an, iar restul după 2024.
Pentru prima dată în istorie asistăm la o confruntare directă dintre racheta strategică a Rusiei, Kinjal, care poate atinge o viteză de 10 ori mai mare decât cea a sunetului (10 Mach), având o rază de acțiune de 2.000 de kilometri, și Patriot, sistemul antiaerian defensiv. Până acum, ultimul a ieșit învingător.
RUSIA. Rachetă Kinjal, montată pe un MIG-31, arma strategică a Rusiei a avut rezultate îndoielnice în confruntarea cu sistemul antiaerian Patriot – Foto: Hepta.ro
Cu doar trei baterii antiaeriene americane, Kievul este protejat de atacurile Rusiei, iar atât de lăudata Kinjal s-a dovedit ineficientă.
Eșecul rachetei ruse e o veste bună și pentru România, care și-a construit strategia de apărare antiaeriană în jurul sistemelor Patriot.
“Acest sistem, însă, nu este un panaceu. Patriot acționează pe o rază de maximum 75 de km. E foarte mult, dar cu toate acestea, ucrainenii nu au cum să pună Patriot lângă Patriot. Îi ajută doar să protejeze mai bine centrele urbane,