”Bucureștiul, pe ultimul loc”, afirmație falsă. BREC propune administrațiilor o dezbatere publică asupra spațiilor verzi
Una dintre temele esențiale pentru calitatea vieții o reprezintă spațiile verzi, ca sursă pentru calitatea aerului și element esențial al spațiilor de agrement și relaxare. Din păcate, cifrele și statisticile vehiculate în mediul public pe acest subiect sunt adesea imprecise ori chiar contradictorii. Iar progresele de care orașul are nevoie, pentru a răspunde așteptărilor locuitorilor săi, sunt încă modeste.
De aceea, analiza realizată de experții BREC – Bucharest Real Estate Club, asociație care îi reunește pe unii dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari, relevă o serie de aspecte ce necesită o dezbatere la care să participe toți actorii legitimi ai domeniului, începând cu beneficiarii principali – bucureștenii -, și continuând cu alte tipuri de stakeholderi, precum municipalitatea, primăriile de sector, patronatele din domeniile construcțiilor, asociațiile de mediu, grupurile civice și nu numai. Finalitatea acestui proces trebuie să fie o Strategie locală a spațiilor verzi, asumată în solidar de factorul politic, de mediul de afaceri și de locuitorii Capitalei, fiecare categorie de participanți contribuind, atât în faza de elaborare, cât și de implementare, cu propriile resurse decizionale, de know-how, respectiv susținere. Din datele existente la acest moment, situația se prezintă astfel:
Registrul spațiilor verzi, nefinalizat în București
Reglementările în vigoare prevăd imperativ ca fiecare locuitor din mediul urban să beneficieze de o suprafață de spațiu verde de cel puțin 26 mp. Pentru a se putea calcula dimensiunea aferentă fiecărui bucureștean, Legea nr. 24/2007 (privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor) instituie în sarcina autorităților publice obligația întocmirii registrelor locale ale spațiilor verzi, cu rolul de a inventaria toate imobilele cărora le-a fost atribuită această destinație.
Din păcate, în ciuda acestei reglementări imperative, se constată că, până în prezent, autoritățile nu au finalizat procedura de întocmire a registrului local al spațiilor verzi amenajate pe raza administrativ-teritorială a municipiului București. În absența centralizării acestor date, devin imposibile atât calculul real al suprafețelor de spațiu verde cuvenit fiecărui locuitor al orașului, cât și stabilirea și implementare măsurilor care se impun pentru asigurarea dezideratului de 26 mp.
Primăria Municipiului București a anunțat că ar putea finaliza întocmirea unui registru al spaţiilor verzi abia la sfârșitul anului 2024, în pofida sentinței Tribunalului București, care a obligat Primarul General, în dosarul 18839/3/2021, să elaboreze Registrului Spațiilor Verzi pentru Municipiul București. Decizia a fost atacată de către edilul Capitalei cu recurs.
Investițiile private în regenerarea urbană, blocate în Capitală
Deși reprezentanții mediului privat reuniți în asociația BREC susțin necesitatea efortului comun pentru înverzirea Bucureștiului, dovadă clară fiind tocmai prezentul apel, aceștia atrag atenția că acțiunile private nu pot compensa lipsa de inițiativă și acțiune a administrației.
În acest context, Despina Ponomarenco, președintele BREC, avertizează: „Toată lumea își dorește spații verzi reale, cu acces public și îngrijite. Întârzierile și amânările succesive ale termenelor pentru elaborarea Registrului Spațiilor Verzi diluează responsabilitatea Primăriei Generale de a le îngriji corespunzător pe cele pe care le are în administrare și accentuează lipsa de predictibilitate în ceea ce privește dezvoltarea urbană în Capitală.