Bănci sancționate de ANPC. Adrian Vasilescu: Banca Națională nu le poate apăra / Băncile nu au acționat ilegal, legea le permite
Inquam Photos / George Călin
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, a vorbit despre decizia Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) de a sancționa 11 bănci pentru practici comerciale înșelătoare.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a identificat practici comerciale înşelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor la 11 bănci de pe piaţa locală, acestea fiind sancţionate cu 550.000 de lei.
Horia Constantinescu, președintele ANPC, a declarat că informațiile vor fi transmise Consiliului Concurenței:
„Să realizezi că, la jumătatea contractului de împrumut, nu ai făcut altceva decât să plătești dobânzi și foarte puțin din credit, este o povară mare pe umerii debitorilor. (…) Vom transmite și Consiliului Concurenței cele constatate de către colegii noștri pentru a face și dânșii o analiză a întregii situații“, a precizat acesta, conform Știrile TVR.
CITEȘTE ȘI – EXCLUSIV Trecerea României la moneda euro. Adrian Vasilescu (BNR): Bulgaria s-a grăbit. Când batem la ușa zonei euro trebuie să avem îndeplinite niște criterii / video
Adrian Vasilescu: Banca Națională a României nu poate apăra băncile
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, a oferit un punct de vedere, în exclusivitate pentru DC News, despre presupusele „practici comerciale înșelătoare“ sesizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor :
„Plec de la ideea că în această chestiune privitoare la calculul dobânzilor și ratelor la creditele de consum sau creditele ipotecare, BNR nu are nicio prerogativă prin care să se interpună în rezolvarea acestei situații. Dobânda este un preț și prețul în România este liber. Sigur că de multe ori se abuzează de libertate, și am văzut asta în criza care a început în 2020 și nu am scăpat de ea nici acum. S-au făcut abuzuri în ceea ce privește prețul la energie în toată lumea și au fost recunoscute peste tot. Au ridicat prețurile pentru că au putut să o facă, dar asta nu înseamnă că au făcut ceva ilegal. Legea lasă libertatea de a alege în întregul sistem al prețurilor. Nu mai suntem într-o țară care să lucreze cu prețuri fixe ori prețuri planificate.
Și ANPC-ul trebuie să aibă în vedere faptul că, în ceea ce privește calculul și implementarea dobânzii în sistemul de rate, legea spune un singur lucru, anume că dobânda se calculează în funcție de ROBOR, IRCC sau dobânda fixă, una din ele la alegere, plus marja băncii. Apoi legea se oprește. Nu e niciun indiciu în lege privitor la proporția fiecărei rate între dobândă și principal. Legea nu spune asta.
CITEȘTE ȘI – EXCLUSIV Scăderea dobânzii de politică monetară. Adrian Vasilescu (BNR): Bătălia cu inflația nu e încă o luptă câștigată, toate băncile o spun / video
Mai există, însă, o lege, cea a părților contractului. De ani întregi, în contracte există o practică ce prevede la început dobânzi mai mari, ce ajung până la 75% din totalul de rambursat, care înseamnă dobândă plus principal,