Actualitate

Parlamentarii pregătesc restricții: Zeci de mii de români, dați afară. Contractele comerciale vor dispărea. Va crește criminalitatea. Vlad Soare: Interzicem o industrie care aduce 1,6 miliarde euro?

Inquam Photos / George Călin

În prezent, în Parlamentul României se află în dezbatere mai multe proiecte legislative care stabilesc restricții privind publicitatea la jocurile de noroc, o distanță minimă de 300 de metri față de școli, licee, grădinițe, unități medicale, bancare, culturale, interzicerea operării în funcție de numărul de locuitori sau o interzicere totală în localități. 

Reprezentanții industriei de jocuri de noroc susțin că dacă aceste proiecte vor fi adoptate în formele propuse, atunci consecințele se vor revedea imediat în veniturile la bugetul de stat și în numărul de angajați care vor fi disponibilizați ca urmare a închiderii a peste 90% dintre locațiile actuale.

„Doar sectorul care activează în land-based și care ar urma să dispară prin adoptarea acestor proiecte legislative, are un impact bugetar de peste 1,6 miliarde de euro. Această cifră o plasează în primele 10 industrii ale României. Mai mult, a doua zi ar deveni șomeri 44.000 de oameni, iar domenii precum sportul, cultura și cinematografia ar fi în pragul colapsului întrucât procentele pe care le percepeau de la industria jocurilor de noroc ar fi aplicabile la o cifră care ar tinde spre zero. De asemenea, contractele comerciale cu diferite cluburi sau activități sportive vor dispărea în totalitate. La toate acestea se adaugă și creșterea criminalității organizate. Avem exemplul Rusiei, unde în 2009 s-a luat o decizie similară, iar un studiu al University of Nevada a arătat că nivelul de criminalitate organizată a crescut îngrijorător, întrucât această activitate s-a mutat în zona nefiscalizată. Statul nu a mai colectat, corupția a crescut, cămătăria și infracțiunile economice, de asemenea, iar jucătorii au devenit extrem de vulnerabili”, atrage atenția Vlad Soare, președintele Federației Organizatorilor de Jocuri de Noroc – FEDBET. 

Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie spune ca nu are cifre privind numărul dependenților de jocuri de noroc pentru că până în acest moment nu a derulat niciun studiu în acest domeniu

Vlad Soare consideră că proiectele legislative inițiate nu sunt fundamentate științific, ci doar pe păreri personale: „În România, în acest moment, nu există studii actualizate care să fie dedicate dependenței. A spus-o clar și Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie (ARPP), organizația pe care parlamentarii USR au invocat-o în expunerile de motive ale proiectelor inițiate ca fiind autoarea unui studiu din care au reieșit sute de mii de dependenți de jocuri de noroc, mulți dintre ei aflați în prag de suicid. Citez: . În realitate, există o singură cercetare, a Comisiei Europene care arată că, la nivelul U.E, dependența variază între 0,3% și 2,2% din populația adultă. Iar dacă ne uităm la ultima cercetare din țara noastră pe subiectul incidenței jocurilor de noroc în România, din 2016, vedem că România se situează la limita de jos, cu 0.6% din populația adultă care, atenție, poate fi predispusă la a juca mai mult decât trebuie. Dar asta nu înseamnă că este și dependentă. În momentul acesta nu știm dacă avem o problemă reală, care este dimensiunea ei și care sunt metodele cele mai bune pentru a le rezolva,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button