Cu ramura de măslin în Piața Roșie și cu rachetele în Ucraina
Uriașa paradă de altădată din fața Kremlinului, redusă anul acesta la numai 50 de minute, și logoreicul discurs de altădată al președintelui rus, redus acum la vreo 10 minute, îl determină pe simplul cetățean, acel mujic umil și oropsit, dar inteligent, așa cum îl descrie cu măestrie Gogol, să aibă îndoieli când se întreabă singur dacă victoria finală în bătăliile din Ucraina se va serba în piața Roșie din Moscova sau în renumita piață Maidan din Kiev.
De altfel, mulți oameni de rând au rămas uluiți, când pregătindu-se să privească la televizor defilarea „coloanelor motorizate ale armatei”, așa cum se anunțase în presă, s-au pomenit că, în Piața Roșie, pătrundea un biet tanc, model T-34, unul singur, rămas întreg după cel de Al Doilea Război Mondial.
Poate tancul, cu steagul roșu pus pe el, o fi fost adus ca simbol, ca o relicvă menită să amintească de flagelul războiului. Dar mulțimea de privitori din Piața Roșie se obișnuise din alți ani cu sumedenie de motorizate și asculta cu emoție cum duduia caldarâmul sub șenilele lor.
Iar acuma, un singur tanc, ca simbol. Nu vi se pare că e ceva putred în Danemarca?
Un singur tanc, asta nu cade deloc bine, când, în intervalul dintre 24 februarie 2022 și 9 mai 2023, Rusia a pierdut, conform evidențelor ținute de ucraineni, 1.937 de tancuri. Dintre acestea: 1.184 au fost distruse, 103 avariate, 105 abandonate, iar 545 – un sfert din total – au fost capturate de ucraineni, în stare bună, gata de funcționare.
Scurtul discurs al domnului Putin, rostit înainte de apariția în piață a tancului solitar, nu seamănă deloc cu discursul lung de anul trecut, axat pe denazificarea și demilitarizarea Ucrainei. Acum președintele încearcă să susțină că invadatoarea Rusie este victimă și nu agresoare, că a atacat preventiv, ca să nu fie atacată.
Altfel, liderii ruşi doresc pacea, și – foarte subtil! – ei sunt continuatorii fostei URSS. Bineînțeles, ei sunt tot urmaşii legitimi ai vechii Rusii, de la care le revin toate meritele, succesele și reușitele, în calitatea lor de moștenitori direcți.
Cam asta am înțeles eu, ca simplu cetățean, din spusele lui Vladimir Vladimirovici, șeful suprem al Federației Ruse:
- „Avem un război împotriva noastră, dar ne vom apăra împotriva terorismului internațional”.
- „Noi salvăm lumea de nazism”.
- „Noi vrem un viitor pașnic”.
- „Elitele vestice și globaliștii (..) încurajează rusofobia, distrug tradițiile familiei și dictează voia lor asupra celorlalți (…) creează un cult al nazismului, batjocoresc memoria generațiilor trecute”.
- „Dragi cetățeni ai Rusiei, luptele care vor stabili viitorul țării noastre au fost mereu sacre și noi mergem pe urmele strămoșilor”.
- „Nu este o altă misiune mai mare decât cea pe care o au cei de pe front. Luptați pentru Rusia! În spatele vostru sunt familiile voastre, toată lumea se roagă pentru voi!”
- „Noi aici,