Opinie Augusta Dragic, preşedinta Fundaţiei Superbet: Investiţia în şah este o investiţie în viitorul României. Mutăm piesă cu piesă, an de an
Şahul fascinează omenirea de secole. Este un joc care nu cunoaşte graniţe, bariere lingvistice sau diferenţe culturale. Are puterea de a uni indivizi din medii diferite. Promovează integrarea socială şi culturală.
Ţara noastră are şi ea o istorie bogată în ce priveşte acest captivant joc. Primul club de şah era înfiinţat în Bucureşti, în 1877, iar în 1924 a găzduit prestigioasa Olimpiadă de Şah.
România a avut mai mulţi şahişti remarcabili, printre ei şi Gheorghe Gruenfeld, cel care a dat numele unei deschiderii populare în şahul modern – Apărarea Gruenfeld. Dintre toţi însă, cea care făcea senzaţie în lumea şahului, când la doar 10 ani devenea campioana mondială de şah pentru România în categoria ei de vârstă, a fost Corina Peptan.
Astăzi, România are din nou potenţialul de a realiza performanţe notabile în lumea mare a şahului. Avem o mulţime de cluburi şi entităţi care se adresează oamenilor de toate vârstele şi originile, oferindu-le şansa de a învăţa şi juca şah. Mereu este însă loc de mai mult.
Cu sprijinul Fundaţiei pe care o conduc, Federaţia Română de Şah a co-organizat turnee internaţionale de şah, cel mai cunoscut deja fiind Superbet Chess Classic Romania, care an de an are loc în prima jumătate a lunii mai. Este competiţia care aduce la Bucureşti cei mai buni jucători de şah din lume şi asta deja pentru al patrulea an la rând.
Astfel de evenimente de calibru vin la pachet cu numeroase avantaje economice pentru o ţară – generează venituri din turism, creează oportunităţi de muncă în diferite industrii şi îmbunătăţeşte brandul ţării respective. Cu investiţii constante în programe de educaţie prin şah şi în jucători de top, o ţară poate atrage investitori, îşi poate îmbunătăţi imaginea şi forţa de muncă viitoare.
Investiţia în şah este o investiţie cu impact pentru că şahul cultivă gândirea strategică şi capacitatea de planificare. Şahul ne învaţă să analizăm situaţii şi să ne putem adapta la circumstanţele schimbătoare, abilităţi vitale atunci când ne confruntăm cu provocări complexe.
Investiţia în şah poate contribui la reducerea inegalităţii sociale şi la promovarea egalităţii de gen, oferind femeilor şi fetelor şanse egale de a participa la joc şi de a-şi dezvolta abilităţile şi încrederea.
Sunt tot atâtea motive pentru care, în 2021, Fundaţia Superbet s-a asociat, onorată, cu Fundaţia Kasparov pentru a lansa proiectul „Învăţarea şahului pas cu pas”, care îşi propune să introducă şahul în şcoli prin manuale specializate şi cu programe de formare a cadrelor didactice la nivel naţional.
Proiectul este implementat de Centrul Step by Step şi a făcut deja primii paşi – au fost furnizate manuale specializate, table de montat pe perete şi table inteligente pentru joc pentru 20 de şcoli din întreaga ţară. Prin integrarea jocului strategic de şah în activităţile de grădiniţă şi şcoală pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 10 ani, proiectul are ca scop să îmbunătăţească diverse abilităţi –