Sfârșitul Rusiei ca mare putere
- Ucraina părea o victimă sigură. Nimeni nu credea că forțele defensive ale acestei țări vor rezista mai mult de trei zile.
- Ce țară occidentală ar fi riscat un război cu Rusia dacă Moscova și-ar fi dominat adversarul și ar fi reușit să înainteze?
- O țară coruptă, condusă de o gașcă de spioni, n-avea cum să genereze performanță în domeniul militar.
- Mulți lideri occidentali au acceptat hărțuirea Rusiei în schimbul petrolului și gazelor ieftine.
- Putin a realizat că imaginea unei armate puternice, deși costă mult mai puțin, nu înseamnă o armată puternică, iar propaganda nu câștigă războaie.
Cu puțin timp înainte de declanșarea invaziei, în discursul difuzat de posturile TV din Rusia, Vladimir Putin se prezenta ca un conducător al unei armate amenințătoare, pregătită să atace țara vecină pentru că “minoritatea rusă din Donbas era discriminată” și liderii occidentali arată “lipsă de respect față de solicitările Moscovei”.
Cuvintele președintelui rus de atunci au ridicat valuri de spaimă în toată lumea. Ucraina părea o victimă sigură. Nimeni nu credea că forțele defensive ale acestei țări vor rezista mai mult de trei zile, cel mult o săptămână în fața înfricoșătorului inamic.
“Forțele ruse nu au dat încă lovitura de grație pe care au prognozat-o mai mulți analiști și instituții, dar ar putea încerca s-o facă în viitorul apropiat. Rusia are suficientă putere militară convențională pentru a-și consolida… axele actuale de atac și de a învinge forțele ucrainene…”, se arăta în raportul din 25 februarie, publicat de Institutul pentru Studiul Războiului.
Pentru cei care au uitat, în noaptea de 25 spre 26 a aceleiași luni, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a fost sfătuit de echipa sa de consilieri să plece din Kiev și să formeze un guvern în exil.
Acesta a refuzat. Și-a luat miniștrii și a ieșit pe stradă unde a făcut celebrul video-selfie în care spunea că guvernul rămâne pe poziții și armata va lupta până la capăt.
Solidaritatea internațională n-ar fi existat dacă ucrainenii n-ar fi luptat eroic
Putin era puternic, iar Ucraina învinsă. Dar asta a durat câteva ore, până când soldații ruși, președintele lor și întreaga lume au aflat că ucrainenii nu vor ceda niciun centimetru de teritoriu fără luptă.
Cei care spun astăzi că Rusia pierde în Ucraina datorită armelor occidentale prezintă doar o parte de adevăr.
Dacă nu exista dârzenia inițială, dacă forțele Kievului n-ar fi arătat că știu să lupte, că au curaj și dăruire, sprijinul SUA și al NATO ar fi fost, în principal, moral și politic.
Ce țară occidentală ar fi riscat un război cu Rusia dacă Moscova și-ar fi dominat adversarul și ar fi reușit să înainteze?
Cu toată propaganda Kremlinului, prezentă și în România, mitul puterii Rusiei s-a năruit în cele 80 de zile de război. În nordul, estul și sudul Ucrainei, armele, tancurile și tactica unei armate care inspira teamă și-au arătat limitele.