SCHENGEN: Ministrul austriac Karner, la București. Ambasadorul Hurezeanu vede ”mici semne de primăvară”. Ce a putut propune Nehammer într-un interviu pentru Bild
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a vorbit despre vizita ministrului de Interne austriac, Gerhard Karner, la București.
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, se va afla astăzi într-o vizită oficială la Bucureşti, unde va avea discuţii bilaterale cu omologul său român, Lucian Bode. Tema principală a discuţiilor va fi situaţia migraţiei în Uniunea Europeană, în special lupta comună împotriva traficului de migranţi şi a abuzurilor în materie de azil, precum şi protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene. Discuțiile vin și după ce autorităţile din Austria s-au opus, la sfârşitul anului trecut, aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în cadrul Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene.
Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria, a vorbit despre această vizită și relația România – Austria în cadrul emisiunii „Apelului matinal”. Recent, ambasadorul a avut o întâlnire cu Gerhard Karner.
Acesta a declarat: ”Mesajul nostru către Austria a rămas acelaşi. Nu suntem parte a problemei, ci parte a soluţiei, nu suntem un segment de pe ruta balcanică, de unde vin în continuare cei mai mulţi migranţi ilegali. Chiar dacă numărul migranţilor ilegali în Austria a scăzut de la 100.000, în ultimele două luni ale anului trecut, la 12.000 anul acesta. Autorităţile de la Viena sunt în continuare îngrijorate şi îşi păstrează, să zic aşa, aceeaşi vigilenţă în toate direcţiile. Austria a prelungit cu încă şase luni controlul la frontiera cu Slovenia. Slovenia e de mulţi ani membră în spaţiul Schengen. A prelungit, de asemenea, controlul la frontiera cu Cehia şi Germania a prelungit la rândul ei controalele la frontiera comună din Bavaria. Ceea ce credem noi, şi anume poziţia României este sigur, în interiorul relaţiilor dintre cele două ministere, dintre cele două poliţii, când e vorba de combaterea migraţiei ilegale, de protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene, de acţiunile comune împotriva traficanţilor de migranţi ilegali, avem aceeaşi disponibilitate. Probabil astăzi, la Bucureşti se vor semna două-trei acorduri în această direcţie, potrivit recomandărilor Comisiei Europene, chiar mai mult decât cele ale cancelarului austriac Nehammer, care, mai deunăzi, într-un interviu în ziarul german „Bild Zeitung”, cerea în continuare un zid la frontiera cu Bulgaria, între Bulgaria şi Turcia şi chiar sugera câteva din dimensiunile lui în profunzime, în lăţime, în înălţime. Sigur, lucrurile sunt foarte complicate, pentru că avem altă situaţie decât Bulgaria. Pe de altă parte, suntem în aceeaşi situaţie cu Bulgaria, suntem respinşi anul trecut, în condiţiile în care doar Austria s-a opus intrării României în spaţiul Schengen, pe când în cazul Bulgariei sunt mai multe evoluţii pe care le cunoaşteţi”.
”Mici semne de primăvară”. Va urma un calendar pentru România în Schengen
Despre șansele ca, după discuțiile de la București, să se flexibilizeze poziția autorităților din Austria vizavi de aderarea României la Spațiul Schengen, Emil Hurezeanu a răspuns: ”Aceasta este întrebarea. Pentru că şi domnul Bode va avea astăzi a cincea discuţie, nu le pun la socoteală, de fapt, pe cele două, în perioada de criză din noiembrie şi decembrie anul trecut.