Opinie Ioana Matei, Business Magazin. Lecţii din afara biroului: De ce este important să ai un hobby? Ce poţi să înveţi de la cursurile de dans despre cariera ta profesională?
Citatele şi învăţăturile lui Warren Buffett sunt mereu bune de urmat (nu întâmplător apar chiar de două ori în revista pe care o citiţi acum), iar cel mai recent articol referitor la el care a fost „trending” în online ţine de două obiceiuri din afara muncii miliardarului. Renumitul investitor şi CEO al Berkshire Hathaway este cunoscut pentru două dintre hobbyurile sale: jocul de bridge, care îl ajută să se relaxeze şi să îşi menţină mintea ageră, precum şi cântatul la ukulele. Inc.com scrie că pasiunea lui pentru această chitară mică şi cu patru coarde datează de decenii, de când a învăţat să cânte la acest instrument în facultate pentru a impresiona o tânără.
Nu încerc să vă transmit să jucaţi bridge sau să cântaţi la ukulele, însă vă încurajez să vă găsiţi un hobby, dacă nu aveţi deja, pentru a ajunge la mult căutatul work-life balance despre care scriem şi noi (de altfel, majoritatea executivilor cu care vorbim noi în interviurile noastre fac acest lucru). Studiile arată că oamenii cu hobbyuri sunt mai puţin stresaţi, mai fericiţi, mai creativi şi pare că ajung şi să trăiască mai mult. Şi astfel, puteţi să evitaţi şi cel mai nou fenomen inventat de lumea corporate (am citit despre el tot săptămâna trecută în social media): „stresslaxingul” – care ar însemna că, chiar şi atunci când îţi iei pauze de la muncă, nu reuşeşti să te relaxezi complet, fiind cu gândul tot la sarcinile de serviciu. Noi, cei de la BM, urmăm sfatul lui Buffett de ceva timp, art directorul nostru merge la hochei cu consecvenţă, iar restul, dansăm, varii stiluri. Şi fiindcă asta e tot ce am reuşit să fac recent, în afara orelor de birou, vă scriu aici câteva lecţii din dans pe care mi-am propus să le aplic şi în viaţa profesională.
1. Învăţaţi paşii de bază, dar fiţi şi creativi!
Indiferent de tipul de dans ales, este esenţial ca la început să învăţaţi paşii de bază înainte de a vă crea propriul stil. La fel, în carierele noastre, trebuie să cunoaştem bazele jobului nostru, dar să fim şi creativi ulterior în găsirea de soluţii pentru problemele/provocările întâlnite pe parcurs.
2. Exersaţi, exersaţi, exersaţi!
Ca să dansezi, e nevoie de timp, repetiţii multe şi răbdare. La fel se întâmplă şi în cazul carierelor noastre. Trebuie să fim dispuşi să investim timp şi efort pentru învăţarea unor abilităţi noi şi pentru a ne dezvolta experienţa.
3. Nu vă ascundeţi în colţurile încăperii!
Cea mai bună cale să exersezi este să participi la workshopuri şi la evenimente unde poţi să repeţi – evident, dacă te ascunzi în colţuri, vei rata şansa să dansezi şi să te conectezi cu alţii. Cam la fel se întâmplă cu carierele noastre: trebuie să fim prezenţi, pregătiţi şi nu putem lăsa oportunităţile să vină la noi – este ideal să le căutăm în mod activ.
4. Profitaţi de ocazii, dacă sunt cele potrivite pentru voi.