Guvernatorul Băncii Angliei avertizează că vor exista prețuri „apocaliptice” la alimente
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Guvernatorul Băncii Angliei avertizează asupra prețurilor la alimente care vor fi „apocaliptice” din cauza războiului din Ucraina.
Guvernatorul Băncii Angliei a avertizat cu privire la prețurile alimentelor „apocaliptice”, spunând că se simte „neputincios” pe fondul inflației în creștere, scrie SkyNews.
Andrew Bailey a răspuns criticilor conform cărora Banca a acționat prea încet pentru a aborda inflația, dând vina pentru o „situație proastă” cauzată de o serie de șocuri externe, inclusiv războiul din Ucraina și blocarea din China.
„Nu putem prezice lucruri precum războaie – asta nu este în puterea nimănui”, a spus el.
El a spus că nu crede că Banca ar fi putut face ceva diferit pentru a preveni creșterea prețurilor, iar conflictul din Ucraina a crescut prețurile la energie, care sunt cel mai mare motor al inflației, în timp ce blocarea din Shanghai a exacerbat creșterea costului mărfurilor datorită efectului său asupra lanțurilor de aprovizionare.
Bailey a spus că Banca a subestimat, de asemenea, numărul de persoane care ar părăsi piața muncii după ce amenințarea pandemiei s-a diminuat, ceea ce duce la lipsuri de forță de muncă care afectează inflația.
Indicatorul prețurilor de consum (IPC) al inflației a atins 7% în martie și este de așteptat să treacă de 10% în cursul acestui an.
Michael Saunders, de la Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei, a adăugat că „nu există nicio politică monetară sensibilă care ar fi putut mențină inflația la 2% în acest an”.
Prețurile alimentelor reprezintă „îngrijorare majoră”
Andrew Bailey a spus că creșterea prețurilor la alimente este o mare îngrijorare pentru banca centrală, deoarece Ucraina se luptă să exporte grâul și uleiul de gătit din țară.
„[Factorul de risc al inflației] care e destul de apocaliptic este mâncarea”, a spus el.
Acesta a precizat că a vorbit cu ministrul de Finanțe al Ucrainei, la Washington, la începutul acestei luni, care crede că fermierii vor putea planta culturi în această primăvară, dar „nu au nicio modalitate” de a le expedia.
„Ucraina are alimente în depozit, dar nu le poate scoate în prezent”, a spus el.
„Așa cum stau lucrurile în acest moment, ele se înrăutățesc”, a continuat el. „Și aceasta este o îngrijorare majoră nu doar pentru noi, ci este o îngrijorare majoră și pentru lumea în curs de dezvoltare”, a adăugat el.
Ucraina și Rusia sunt jucători mari în producția mondială de alimente, reprezentând 53% din comerțul global cu ulei și semințe de floarea-soarelui și 27% din comerțul de grâu, potrivit Națiunilor Unite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News