Irina Suătean şi Ilinca Porojan-Gheajă, Filip&Company: Noi modificări în domeniul construcţiilor, urbanismului şi contenciosului administrativ
Irina Suătean, senior associate şi Ilinca Porojan-Gheajă, associate, Filip&Company
Legea nr. 102/2023 prin care se introduc o nouă serie de modificări în domeniul autorizării lucrărilor de construcţii, urbanismului şi contenciosului administrativ („Legea”) a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 322 din 18 aprilie 2023. Deşi a fost adoptată de Parlamentul României încă din noiembrie 2022, intrarea în vigoare a Legii a fost încetinită de formularea unei obiecţii de neconstituţionalitate respinsă cu unanimitate de Curtea Constituţională în 22 februarie 2023.
Noile modificări vor intra în vigoare în termen de 3 zile de la data publicării Legii în Monitorul Oficial.
Construcţii şi urbanism – Modificările în materia autorizării lucrărilor de construcţii
Legea introduce o serie de prevederi în legătură cu publicitatea autorizaţiilor de construire, menite să asigure o informare efectivă a oricăror persoane interesate.
Potrivit Legii, după comunicarea autorizaţiei de construire, dar înainte de începerea lucrărilor, titularul acesteia va trebui să realizeze următoarele formalităţi:
- să noteze autorizaţia de construire în cartea funciară a imobilului în cauză;
- să publice într-un ziar de largă răspândire numărul şi data autorizaţiei, precum şi titlul obiectivului de investiţii – Legea nu menţionează dacă ziarul trebuie să fie naţional ori local, însă având în vedere că potenţialele persoane interesate să atace autorizaţia fac parte, de regulă, din comunitatea unde investiţia se realizează, considerăm suficientă publicarea într-un ziar local de largă răspândire; şi
- să plaseze panoul privind investiţia într-un loc vizibil din şantier, obligaţie ce exista deja în sarcina investitorilor în temeiul Ordinului nr. 63/1998 privind obligaţia afişării la loc vizibil a panoului de identificare a investiţiei.
În plus faţă de aceste modalităţi de publicitate întreprinse pe cheltuiala titularului, autoritatea emitentă este obligată să publice informaţiile referitoare la principalele condiţii de îndeplinit în termen de maximum 30 zile de la data emiterii autorizaţiei. Printre condiţiile considerate obligatoriu de publicat de către autoritate amintim POT (procentul de ocupare a terenului), CUT (coeficientul de utilizare a terenului), suprafeţele, precum şi dacă a fost solicitat/obţinut avizul de la autoritatea competentă în domeniul protejării patrimoniului cultural, respectiv avizul autorităţii competente pentru protecţia mediului. Conţinutul autorizaţiei de construire se consideră adus la cunoştinţa organismelor sociale interesate la data finalizării ultimei formalităţi de publicitate, indiferent dacă aceasta este realizată de titular sau de către autoritate.
Mai mult, Legea introduce şi posibilitatea publicului interesat şi a organismelor sociale interesate de a consulta la sediul autorităţii emitente informaţiile referitoare la condiţiile principale pentru executarea respectivelor lucrări de construire, precum şi a oricăror documente considerate publice.
Măsurile adiţionale de asigurare a publicităţii sunt dublate de reglementarea unor termene speciale în care organismele sociale interesate pot introduce acţiune în anularea autorizaţiei de construire sau cereri de intervenţie accesorie sau principală în astfel de litigii:
- în situaţia în care plângerea prealabilă trebuie introdusă (respectiv în ipoteza în care autorizaţia de construire nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice),