Cea mai mare rachetă din lume ar putea fi lansată săptămâna aceasta. E dezvoltată pentru călătorii pe Marte și pe Lună
Prima lansare a celei mai mari rachete spaţiale din lume, Starship, dezvoltată de compania SpaceX pentru a realiza călătorii spre Lună şi spre planeta Marte, ar putea avea loc joi după amânarea de ultim moment cauzată luni de o problemă tehnică.
Noua fereastră de lansare se va deschide joi la ora locală 08.28 (13.28 GMT) şi va dura puţin mai mult de o oră, au anunţat reprezentanţii SpaceX. Lansarea giganticei rachete urmează să aibă loc de la baza spaţială Starbase din extremitatea sudică a statului american Texas, potrvit AFP citat de Agerpres.
Cu o înălţime de 120 de metri, Starship face parte din categoria lansatoarelor super-grele, capabile să transporte o încărcătură de peste 100 de tone pe orbita Pământului. Puterea ei de lansare este de două ori mai mare decât cea a legendarei Saturn V, racheta utilizată în cadrul programului lunar Apollo şi care avea înălţimea de 111 metri.
Luni dimineaţă, condiţiile meteorologice erau ideale şi umplerea rachetei cu carburantul său criogenic, oxigen şi metan lichid, se petrecea aşa cum era prevăzut.
Lansarea celei mai mari rachete, amânată de o valvă înghețată
Însă, „o valvă pare să fie îngheţată”, a scris în cele din urmă pe Twitter Elon Musk, CEO-ul SpaceX, înainte ca amânarea lansării să fie anunţată în mod oficial, cu mai puţin de 10 minute înaintea orei prevăzute pentru lansare.
„Am învăţat multe lucruri astăzi”, a adăugat Elon Musk.
Racheta Starship nu a zburat niciodată în configuraţia sa completă, care include o primă treaptă foarte puternică, denumită Super Heavy. Doar a doua treaptă a rachetei, vehiculul Starship, care a dat prin extensie numele întregii rachete, a efectuat zboruri de testare suborbitale (la altitudinea de circa 10 km).
Planul de zbor pentru noul test este următorul: la aproximativ trei minute după lansare, Super Heavy trebuie să se desprindă şi să cadă în apele din Golful Mexic. Vehiculul Starship urmează atunci să îşi aprindă cele şase motoare şi să îşi continue singur ascensiunea, până la altitudinea de circa 150 de kilometri. După ce va parcurge o rotaţie aproape completă în jurul Terrei, care va dura aproximativ o oră, el urmează să amerizeze în Oceanul Pacific.
Acesta ar fi „cel mai bun scenariu”, au afirmat inginerii de la SpaceX, în condiţiile în care rezultatul zborului de încercare este incert.
Dacă în timpul pregătirilor „vom vedea ceva care ne îngrijorează, vom amâna zborul”, a avertizat duminică Elon Musk iar atingerea orbitei de la prima încercare este foarte puţin probabilă, a prevenit el.
Miliardarul de origine sud-africană a spus că se va mulţumi dacă testul, al cărui obiectiv principal este de a colecta un maximum de date pentru prototipurile viitoare, nu va distruge rampa de lansare.
Temerea lui: ca unul dintre cele 33 de motoare Raptor ale Super Heavy să nu explodeze şi să nu provoace „un efect de domino” care să se propage la celelalte motoare. „Am avea nevoie cu siguranţă de mai multe luni pentru a reconstrui rampa de lansare dacă o vom face să se prăbuşească”,