Actualitate

Franţa: Percheziții în cinci bănci, pe fondul unor suspiciuni privind o fraudă fiscală

Valoarea prejudiciului, estimată iniţial la 55 de miliarde de euro, a fost revizuită în sus în 2021, ajungând la 140 de miliarde de euro într-o perioadă de 20 de ani

Cinci instituţii bancare franceze din regiunea pariziană erau vizate marţi de percheziţii, pe fondul unor suspiciuni de fraudă fiscală agravată, a indicat Parchetul naţional financiar (PNF), confirmând o informaţie difuzată iniţial de ziarul Le Monde, transmite AFP.

Percheziţiile, pentru care au fost mobilizaţi 150 de anchetatori din Ministerul Finanţelor, 16 magistraţi francezi şi şase germani, au loc în cadrul unei serii de anchete lansate de PNF la sfârşitul lui 2021 cu privire la un mecanism ‘CumCum’ de eludare a impozitului pe dividende, al cărui prejudiciu pentru ţările afectate s-ar ridica la peste 100 de miliarde de euro.

Băncile vizate, potrivit Le Monde, sunt Société générale, BNP Paribas, Exane (filială a BNP), Natixis şi HSBC. Un purtător de cuvânt al Société générale a confirmat pentru France Presse că are loc o percheziţie, celelalte bănci nerăspunzând imediat.

Un grup de 16 publicaţii a dezvăluit existenţa unor suspiciuni privind o vastă fraudă fiscală bancară în 2018, via ‘CumEx Files’. Valoarea prejudiciului, estimată iniţial la 55 de miliarde de euro, a fost revizuită în sus în 2021, ajungând la 140 de miliarde de euro într-o perioadă de 20 de ani.

Potrivit ministerului public francez, anchetele au loc în parte în urma unei plângeri depuse la sfârşitul lui 2018 de colectivul ‘Cetăţeni în bandă organizată’, creat de deputatul socialist Boris Vallaud. Practica denumită în jargon financiar ‘CumCum’ constă în sustragerea de la plata impozitului pe dividende pe care ar trebui să-l plătească, în principiu, străinii care deţin acţiuni la societăţi franceze listate la bursă.

În momentul colectării impozitului, aceştia încredinţează acţiunile unei bănci, evitând impunerea, explică AFP. Băncile ar fi jucat rolul de intermediar în acest sistem, încasând şi un comision de la deţinătorii de acţiuni, precizează Agerpres.

Vezi și: Cine ne prăbușește. BCE, avertisment despre sectorul bancar din umbră și următoarea criză economică. ”Punct slab al sistemului financiar”

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button