Comentarii

Borfașii, tot cu mâna pe portofel. Au aruncat prada, au luat-o la fugă, dar urmează CCR

Prinși cu mâna pe portofel, borfașii politicii românești par să fi renunțat deocamdată la pradă. Dar au plantat destule bombe ca să mizeze doar pe o amânare a capturii.

Se avântaseră la un prag de 250 de mii de lei, complet neexplicat, pentru incriminarea abuzului în serviciu, redus la 9 mii de lei, la fel de neexplicat. Deciseseră în Comisia Juridică a Camerei Deputaților să scoată infracțiunile de corupție dintre cele în care, cu respectarea noii proceduri, vor putea fi folosite mandatele de siguranță națională.

Au renunțat la tot, au aruncat portofelul pe jos și au luat-o la fugă.

Imediat după ce votaseră toate porcăriile în Comisia Juridică din Cameră, dna Vicol, șefa comisiei, a revenit în sală cu noua decizie a coaliției și a anunțat că se votează revenirea la forma inițiatorului, adică fără prag pentru abuz și cu infracțiunile de corupție sub umbrela MSN-urilor.

Chiar această capitulare arată cât de fundamentate au fost amendamentele și la Senat, și la Camera Deputaților și ce masă ridicolă de manevră sunt deputații Puterii, așa cum au fost și senatorii, de altfel.

De ce au capitulat? Nu de frica opiniei publice, să nu ne amăgim, ea a fost inertă. De frica Bruxelles-ului, Comisia Europeană anunțase deja în urmă cu câteva zile că urmărește situația.  

Urecheli, tăieri de fonduri europene este tot ce le lipsea pe cap celor din coaliție. De-abia primise PSD  aprecieri de la dl Timmermans.

Asta nu înseamnă că s-a terminat. Deloc. Borfașii rămân borfași.

Așa cum arată acum și va fi probabil votat în Camera Deputaților miercuri, abuzul în serviciu are cel puțin două vulnerabilități constituționale importante.

Pe de-o parte, diferența substanțială între formele votate de cele două camere, pe de altă parte, inexistența pragului valoric de la care fapta să devină infracțiune, care este cerut în mai multe decizii CCR. Plus reluarea votului în Comisia Juridică a Camerei, cel puțin discutabilă procedural.

Ce ar urma să se întâmple în continuare?

Președintele poate trimite legea la reexaminare, ceea ce la comoditatea dlui Iohannis ar fi remarcabil. USR și Forţa Dreptei ar putea ataca această forma, fără prag, la CCR. Dacă are succes, li se va arunca în cap faptul că s-au opus abuzului fără prag, pe care l-au clamat în 2017, și au zădărnicit jalonul PNRR privind codurile penale.

Dacă Opoziția nu atacă,  vor ataca sigur, cu excepții în procese, inculpații.

Nu este exclus ca judecătorii CCR să mai facă un reviriment de jurisprudență.  S-a mai întâmplat chiar destul de recent în privința abaterii disciplinare a judecătorilor prin nerespectarea deciziilor CCR. Am însă îndoieli că există voință politică pentru un asemenea reviriment.

Dacă revirimentul nu se va produce, există riscul să se întâmple cu dosarele de abuz ce s-a întâmplat cu prescripția. Și, în orice caz, discuția privind pragul va fi reluată de la zero.

Ar mai fi de remarcat în context,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button