China este obligată să împiedice un eventual colaps al Rusiei
Ca prăbușirea Rusiei să se întâmple este necesar ca Ucraina să obțină o victorie totală, adică să își recâștige toate teritoriile ocupate. Doar în acest caz impactul asupra societății ruse, asupra camarilei de la Kremlin va fi suficient de puternic ca să provoace un tsunami care să cutremure nu doar scaunul lui Putin, ci întreaga organizare socială.
Orice altă situație, fie ea și numai păstrarea Crimeii de exemplu, nu va genera un impact suficient de puternic ca să provoace colapsul ideii imperiale și mișcări antagonice suficiente ca Rusia să ajungă pe marginea prăpastiei.
Dacă Ucraina va recâștiga tot ce ocupă Rusia în prezent, deci dacă Rusia va fi înfrântă, iar Putin înlăturat de la putere, este posibil ca Rusia să devină neguvernabilă, armatele oligarhilor și armatele statului – a Ministerului de Interne, a Ministerului Apărării, a FSB – pot intra în concurență și pot fi folosite în lupta pentru putere dacă nu există un consens asupra urmașului lui Putin.
Dar, dacă oligarhii și apartnicii vor ajunge la o înțelegere asupra urmașului, este foarte posibil ca șocul înfrângerii din Ucraina să fie absorbit.
Dacă cineva dorește ca Rusia să nu se prăbușească, trebuie să ia în considerare acest scenariu și să se pregătească de impact. Armata va suporta rușinea înfrângerii și comandanții militari nu vor avea un cuvânt greu de spus în acest scenariu. Mai degrabă FSB are capacitatea de a se organiza și de a se impune într-o atare situație.
FSB a controlat oligarhii la ordinele lui Putin, deci îi cunoaște pe aceștia, le știe slăbiciunile și îi poate controla în continuare dacă își propune asta. Narîșkin este un om puternic și va avea, în opinia mea, rolul principal într-un asemenea scenariu.
Faptul că Gazprom își adună o armată privată, pe model Wagner, ne spune că șefii gazului vor să fie apărați într-o eventuală luptă de putere post Putin. Mai mult, ei vor să se implice și să aibă un cuvânt de spus în ce privește desemnarea succesorului.
Oligarhii doresc să își păstreze averile și să beneficieze în continuare de privilegiile pe care le-au avut pe vremea lui Putin. Ei vor fi gata să susțină pe oricine le va garanta că în ce îi privește lucrurile nu se vor schimba.
Dar săptămânal mor oligarhi, fie pentru că nu contribuie la efortul de război cum dorește Putin, fie că în particular își exprimă dezaprobarea în ce privește politica dictatorului. Nemulțumirea în rândul lor este în creștere, iar numărul celor uciși crește și el dramatic.
Ca să își apere averile și să își mențină puterea, mulți vor fi tentați să investească banii în armate personale, pe model Wagner. Pe față ca să le pună la dispoziția lui Putin, în realitate ca să fie protejați de puterea acestora.
Aici este posibil ca FSB să facă un joc politic puternic, permițând oligarhilor pe care îi controlează să se înarmeze și sabotând eforturile celor pe care nu-i agreează.