Comentarii

Prăbușirea marii armate ruse. Cruzime, vacarm, degringoladă

  • La Bahmut, ucrainenii reușesc încă să reziste în fața asaltului armatei ruse, care înregistrează pierderi importante.
  • Expert: Retorica radicală a Moscovei nu s-a materializat în mega-atacuri pe teritoriul ucrainean sau în alte evoluții majore.
  • Conflictul dintre Prigojin și Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Rusia, a ajuns la un nivel critic.
  • Ministrul de Interne al Ucrainei a anunțat că a format Garda Ofensivă, o armată de cel puțin 23.000 de militari, plătiți peste salariul mediu pe economie.
  • Ucraina se apropie de declanșarea ofensivei, unii comentatori susținând că va începe în luna aprilie.  

Nu a oferit date despre pierderile ucrainene, dar și acestea au fost mari, câteva sute, conform unor informații neconfirmate oficial.

Intervenția lui Zelenski vine după o controversă la nivelul conducerii armatei cu privire la ce strategie trebuie adoptată în Bahmut, localitatea din regiunea Donețk unde au loc lupte grele, începând cu luna august 2022.

Generalul Valeri Zalujni, comandantul forțelor ucrainene, susținea că o retragere strategică ar fi mai utilă din perspectiva operațiunilor militare viitoare, în timp ce Zelenski a cerut că forțele sale să reziste și să respingă atacul Rusiei asupra localității.

Ultimul a avut câștig de cauză, fiind susținut de mai mulți ofițeri de rang înalt.

Astfel, deși s-a vorbit foarte mult de o posibilă cădere a orașului, noile trupe trimise au reușit să dejoace manevrele de încercuire a localității, desfășurate de trupele ruse.

În aceste zile, comandanții ucraineni pregătesc ofensiva, una care se vrea decisivă.

Vladimir Putin s-a întâlnit cu Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, pentru a da semne că situația e sub control și încă are susținere – Foto: Kremlin.ru
Amenințările Moscovei nu mai sperie pe nimeni

Pe teritoriul Ucrainei, în jur de 500 de tancuri, 3.000 de vehicule militare și cel puțin 60.000 de militari, echipați și antrenați, așteaptă semnalul de atac.

Atât Volodimir Zelenski, cât și liderii occidentali urmăresc ca această contra ofensivă să-l determine pe Putin să se așeze la masa tratativelor.

„Cu cât este mai dură retorica regimului rus, cu atât este mai evident contrastul dintre cuvintele și acțiunile sale. Așteptările, după recentul discurs al lui Vladimir Putin despre starea națiunii, au fost suficient de mari pentru ca acesta să fie transmis în direct de către mass-media internațională. Președintele rus a încercat să se ridice la înălțimea lor, amenințând, printre altele, că va efectua teste nucleare. Cu toate acestea, impactul nu a fost pe măsura intențiilor sale, iar discursul a dispărut rapid de pe agenda publică”, a scris Mihail Vinogradov, pentru Centrul Carnegie.

Expertul susține că aniversarea de un an de la declanșarea invaziei nu a dus la escaladarea de care se temea toată lumea. 

„Retorica radicală a Moscovei nu s-a materializat în mega-atacuri pe teritoriul ucrainean sau în alte evoluții majore”,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button