De ce este bine ca supravegherea bancară să fie mai dură iar băncile să fie conservatoare (De ce nu ne dau credite?!), asta apropo de cazul SVB, care ţine capul de afiş al pieţei financiare din America. P.S. – Atenţie cât de mult vă doriţi ca o bancă să fie digitală!
Toată lumea financiară mondială a intrat în alertă: în numai două zile, Silicon Valley Bank (SVB), a 16-a bancă din SUA, s-a prăbuşit, fiind nevoie de intervenţia peste noapte a autorităţilor americane, care în acest weekend au preluat banca pentru a împiedica răspândirea panicii în tot sistemul bancar american. Şi nu numai, având în vedere că amintirea Lehman Brothers este încă prezentă.
De nicăieri, conform informaţiilor din presa americană, joi, 9 martie, SVB s-a confruntat într-o singură zi cu o retragere masivă de depozite bancare de 42 de miliarde de dolari. Conform datelor vehiculate, SVB avea depozite totale de 175 de miliarde de dolari şi active de aproape 210 miliarde de dolari la finalul anului trecut.
Retragerea a 24% din depozite în câteva ore era până joi ceva de neînchipuit, nicio bancă nu putea să facă faţă la aşa ceva.
SVB a încercat să facă rost de lichidităţi pentru a face faţă retragerilor prin vânzarea portofoliului de titluri de stat americane deţinute, la preţul pieţei, ceea ce le-a adus imediat pierderi.
Silicon Valley Bank nu spune nimănui nimic, nici măcar americanilor. Este o bancă a companiilor din tehnologie din Silicon Valley şi mai puţin o bancă de retail pentru americanii obişnuiţi. Conform datelor vehiculate, din 175 de miliarde de dolari depozite numai 25 de miliarde de dolari aparţin clienţilor de retail, cei care sunt asiguraţi până în limita a 250.000 de dolari. Marea majoritate a depozitelor aparţinea companiilor, start-up-urilor din tehnologie care erau şi clienţi pentru acordarea de credite. Aceste depozite sunt neasigurate prin sistemul american de garantare a depozitelor.
Când se întâmplă o asemenea retragere de depozite într-un termen atât de scurt, creditele nu pot fi vândute altcuiva pentru a face rost de bani ca să onorezi retragerile.
Băncile dau credite din depozitele atrase şi din propriul capital. Problema este atunci când intervine o problemă de lichiditate, care trebuie acoperită de undeva dacă o bancă nu are lichidităţile necesare. Aici intervine Banca Centrală şi piaţa, dacă poţi să faci rost de capital de acolo.
Pentru bănci, indicatorii de lichiditate, adică capacitatea de a face faţă unor evenimente neprevăzute, cum ar fi retragerea depozitelor de către clienţi, sunt mai importanţi decât cei de solvabilitate.
Această situaţie, apărută de nicăieri, a pus toată lumea financiară în alertă. Vineri, pe pieţele bursiere acţiunile băncilor europene şi apoi americane au scăzut instantaneu.
Până să aflăm ce s-a întâmplat şi mai ales cum stau activele băncii, multă lume a început să arate cu degetul către Donald Trump ca fiind unul dintre vinovaţii acestei situaţii: sub presiunea lobby-ului bancar şi a celui de business, în mandatul lui a relaxat condiţiile de supraveghere, respectiv de la 50 de miliarde de dolari active, pragul pentru o supraveghere mai strictă a fost urcat la 250 de miliarde de dolari. În anul 2020 SVB avea active de numai 60 de miliarde de dolari, iar în numai doi ani, zburând sub radar,