Comentarii

De ce corupții României nu mai fac închisoare? Cazul Arsene – Analiză video

  • Urmăriți un video de 5 minute în care e descrisă complicitatea dintre unii magistrați și lideri politici pentru a le oferi corupților o cale de scăpare.
  • Existența unei posibilități de evitare a executării pedepsei înseamnă că întregul proces, munca anchetatorilor, a procurorilor și a judecătorilor au fost în zadar.
  • Criminali, procurori și ofițeri de informații, oameni politici și de afaceri au reușit să se strecoare peste graniță înainte de a fi trimiși în spatele gratiilor.
  • Nici reprezentanții coaliției de guvernare și nici Consiliul Superior al Magistraturii nu vor să remedieze legea măsurilor preventive pentru a stopa acest fenomen.
  • Dacă un condamnat definitiv în România ajunge într-o țară membră UE, iar acolo, prin bani și influență, reușește să obțină protecție sau decizii favorabile de la o instanță locală, procesul de extrădare devine lent și complicat.


La jumătatea lunii iunie a anului trecut, podul de peste râul Siret din comuna Luțca, județul Neamț, s-a prăbușit după șase luni de la inaugurare.

În momentul incidentului, pe pod se aflau două vehicule ai căror șoferi au scăpat cu răni ușoare.

De atunci, nici construcția nu a fost refăcută și nici ancheta nu s-a încheiat, deși imediat după șocantul eveniment au fost deschise mai multe anchete penale.

Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, teritoriu pe care s-a desfășurat prăbușirea, a fost condamnat la șase ani și opt luni închisoare de judecătorii Curții de Apel din Brașov, într-un alt dosar de corupție, fiind acuzat de trafic de influență, faptă săvârșită în 2013.

Cu câteva zile înainte de a se citi sentința, Ionel Arsene fuge din țară, cel mai probabil în Italia.

Și în cazul lui, la fel ca în cel al mai multor foști puternici ai zilei, justiția nu a fost dusă la îndeplinire. 

Existența unei posibilități de evitare a executării pedepsei înseamnă că întregul proces, munca anchetatorilor, a procurorilor și a judecătorilor au fost în zadar.

Banii plătiți de contribuabili au fost irosiți din cauza unui sistem politic și de justiție corupt.

Cazul lui Ionel Arsene nu este singular. De peste două decenii, dar tot mai accentuat în ultimii ani, oameni cu bani și influență reușesc să fugă din țară înainte de a fi trimiși la închisoare.

Criminali, procurori și ofițeri de informații, oameni politici și de afaceri au reușit să se strecoare peste graniță înainte de a fi trimiși în spatele gratiilor.

Nici reprezentanții coaliției de guvernare și nici Consiliul Superior al Magistraturii nu vor să remedieze legea măsurilor preventive pentru a stopa acest fenomen.

Soluția ar fi să se declanșeze o mișcare în cadrul societății civile, care să pună presiune pe autorități, dar după doi ani de pandemie și unul de război la graniță, opinia publică din România a intrat într-o stare de apatie.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button