Comentarii

Cum a fugit Ionel Arsene? Legile ca porțile deschise și CSM complice

La cum arată legislația românească, numai plevușca și fraierii ajung să mai facă pușcărie. Peștii mari, cu bani mulți, știu să își pregătească terenul astfel încât condamnarea să îi prindă în locuri sigure, de unde să fie greu de adus.

Ultimul exemplu este Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, condamnat definitiv la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru trafic de influenţă de Curtea de Apel Brașov.

Doar că dl Arsene a plecat cu o săptămână înainte de pronunțare, înțelegem, în Italia, unde ar avea proprietăți și, posibil, în baza lor, chiar cetățenie.

Este adevărat că Italia și Grecia au devenit destinații predilecte pentru infractori, nu doar români, pentru că fiind profund corupte, ca mai tot „flancul sudic” al Europei, pot asigura filiere de scăpare.

Este o situație de fapt care ar trebui să îngrijoreze Bruxelles-ul. Când infractori condamnați într-o țară UE își găsesc refugiu tot în țări UE, e ceva în neregulă în materia cooperării judiciare, în privința standardelor și, cel mai probabil, a integrității și la nivel de elaborare, și la nivel de aplicare a legii în aceste paradisuri ale infractorilor.

Dar înainte de a ne întreba de ce nu sunt dați înapoi ca să își execute pușcăria, ar trebui să ne întrebăm cum de mai toți infractorii mari o șterg înainte de condamnare: Bica, Udrea (recuperată la mustață), Oprescu, Săvulescu etc.

Prima tentație este să dai vina pe judecători, pentru că nu au instituit o măsură preventivă, un control judiciar de exemplu, care să facă dacă nu imposibilă, măcar cu mult mai dificilă evacuarea.

Am întrebat un judecător penalist cum se face că niciunul dintre fugari nu era pus sub control judiciar înainte de condamnare.

Pe scurt, pentru că măsurile preventive nu sunt la latitudinea instanței și pot fi impuse numai în anumite condiții stricte. Iar în cazul concret al dlui Arsene era, practic, imposibil.

Mai pe larg explicația pornește de la faptul că, la fel ca arestarea, controlul judiciar este o măsură preventivă aplicată unei persoane prezumat nevinovată. Deci trebuie să îndeplinească precis una dintre condițiile prevăzute de art 202 CPP:

„Măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni.”

Dacă niciuna dintre condițiile de mai sus nu este îndeplinită, măsură preventivă nu este legală.

„O asemenea măsură nu poate fi luată nici măcar în baza unei sesizări că inculpatul vrea să plece din țară. O asemenea măsură ar putea fi interpretată chiar ca o antepronunțare: știam că îl voi condamna și de aceea am dispus controlul”, a explicat pentru spotmedia.ro judecătorul citat.

În situația în care controlul a fost dispus la un moment dat,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button