Comentarii

Cum a ratat Klaus Iohannis să schimbe destinul României

  • Va reuși președintele să estompeze din memoria colectivă tristul episod al vizitei lui Shinzo Abe, la București?
  • După o lungă perioadă de tăcere, vizita în Japonia e primul eveniment major al lui Iohannis.
  • Președintele a părut surprins, în urmă cu un an, că Vladimir Putin a decis să atace Ucraina.
  • România a fost cu un pas în spate în tot ce privește sprijinirea țării vecine, a secretizat ajutorul militar, oricare ar fi acela, a evitat să fie alături de liderii de la Kiev.
  • Polonia, Finlanda, statele baltice, Cehia și Slovacia au fost mult mai prezente și, la nivelul percepției publice, pare că au făcut mult mai mult ca noi.

Vizita lui Klaus Iohannis în Japonia va fi atent monitorizată de reprezentanții Chinei. Situația din Pacific e una tensionată, iar administrația Biden a decis să slăbească influența Beijingului în zonă, trimițând noi trupe în Filipine.

„Instituirea” unui parteneriat strategic cu Japonia, conform anunțului făcut de președinte, reprezintă un pas important înainte, mai ales în contextul în care poziția lui Xi Jinping, liderul de la Beijing, este ambiguă în raport cu invazia Rusiei din Ucraina.

După o serie de eșecuri ale diplomației române, ratarea aderării la Schengen, a impunerii pe plan regional ca un factor important de asigurare a securității flancului estic al NATO și ridicarea relațiilor cu SUA la un nivel mai strâns, să nu uităm că Joe Biden a fost prezent de două ori în Europa de Est, evitând Bucureștiul, călătoria lui Klaus Iohannis în Japonia poate fi un succes, greu de explicat în țară.

Tokio e o capitală importantă, dar e foarte departe de țara noastră, iar opinia publică privește relația cu Japonia mai mult ca pe una exotică și, mai ales, economică.

Românii s-au obișnuit să-i vadă pe cei din țara „Soarelui Răsare” ca pe investitori, fără un rol important în modelarea relațiilor globale, care ar putea să ne afecteze direct. Ceea ce e greșit.

Va fi greu de șters din memoria colectivă episodul în care fostul premier nipon Shinzo Abe, asasinat într-un atentat din iulie 2022, primul din istorie care vizita țara noastră, a fost plimbat la Muzeul Satului din București, pentru că prim-ministrul Mihai Tudose (PSD) tocmai demisionase și n-a avut cine să-l primească la Palatul Victoria.

Klaus și Carmen Iohannis, alături de Majestatea Sa Naruhito, împăratul Japoniei, și Majestatea Sa Masako, împărăteasa Japoniei – Foto: Presidency.ro
Lipsa pasiunii

Vizita în Japonia a lui Klaus Iohannis vine după o perioadă lungă de timp în care mai mulți cetățeni s-au întrebat ce face președintele la Cotroceni?

Cu un război la graniță, care a adus teama și neîncrederea în viitor, Iohannis a întrerupt comunicarea cu opinia publică, exercitându-și mandatul prin comunicate seci, trimise către redacțiile site-urilor, agențiilor de știri, posturilor de televiziune și ziare.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button