Actualitate

Fiscul ia în vizor marile averi: ANAF intenţionează să lucreze în sprijinul conformării fiscale voluntare

Fiscul ia în vizor marile averi. ANAF intenţionează să lucreze în sprijinul conformării fiscale voluntare. / Sursa foto: Pexels (pixabay)

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) intenţionează să lucreze în sprijinul conformării fiscale voluntare a contribuabililor cu averi mari, iar contribuabilii din această categorie trebuie să analizeze în profunzime legislaţia, să evalueze corect şi complet averea totală, să-şi declare veniturile şi să se conformeze la plata impozitelor, consideră consultanţii EY România.

Un material semnat de Corina Mîndoiu, partener, Impozit pe venit şi contribuţii sociale, şi Cătălina Butan, manager, Impozit pe venit şi contribuţii sociale, analizează ultimele anunţuri ale Fiscului privind intenţiile de control al averilor mari din România.

Potrivit unui ordin publicat recent de ANAF, persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România, care deţine o avere, atât în ţară, cât şi în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Naţională a României.

EY precizează, în context, că proiectul de act normativ clarifică faptul că estimarea averilor se va realiza pe baza datelor şi informaţiilor cu privire la bunurile imobile, bunurile mobile şi activele financiare deţinute, averea fiind considerată suma celor trei elemente. De asemenea, documentul explică noţiunea de Grup extins al persoanelor fizice cu averi mari, constituit din Grupul persoanelor fizice cu averi mari la care se adaugă persoanele fizice soţi/soţii şi rude/afini până la gradul al doilea ai/ale acestora.

Notificarea persoanelor fizice de către ANAF cu privire la faptul că fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari va cuprinde mai multe informaţii privind încadrarea în criteriile de avere, cele trei elemente pe baza cărora a fost estimată averea şi aspecte legale despre conformare. În prezent, persoanele fizice identificate cu risc fiscal sunt notificate de către inspectori, în vederea conformării, ca pas procedural anterior iniţierii unui control fiscal (dar ulterior analizei de risc).

Controlul averilor, un subiect sensibil, aprig dezbătut peste tot în lume

Totodată, ANAF are în vedere aplicarea unor tratamente fiscale alternative pentru creşterea conformării fiscale – îndrumarea persoanelor cu averi mari pentru înţelegere şi declarare, precum şi notificări privind problemele de neconformare identificate.

„ANAF îşi propune să creeze premisele necesare pentru conformare, corectitudine, transparenţă în declararea veniturilor, în totalitatea acestora, şi o necesară colaborare între contribuabilii cu averi mari şi autorităţi. În legătură cu ceea ce ANAF intenţionează să definească drept „averi mari” şi având în vedere necesara evaluare a bunurilor mobiliare, imobiliare şi activelor financiare deţinute, cu atenţie sporită şi către companiile în care contribuabilii vizaţi sunt acţionari – asistenţa de specialitate, atât fiscală, cât şi juridică, se impune, tocmai pentru a evita situaţiile de neconformare completă”, consideră consultanţii.

Potrivit acestora, controlul averilor este un subiect sensibil, aprig dezbătut peste tot în lume, nu doar în România. Autorităţile fiscale de peste tot caută cele mai adecvate soluţii prin care să aducă la suprafaţă toate veniturile personale,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button