Comentarii

Analiză PeliPartners: Modificări cheie ale Legii construcţiilor privind valabilitatea autorizaţiilor de construire

Condiţiile legale pentru prelungirea perioadei de valabilitate a autorizaţiilor de construire, conform Legii construcţiilor nr. 50/1991, au fost supuse mai multor modificări în 2022,  arată o analiză a casei de avocatură PeliPartners.

„Autorităţile au acţionat pentru a permite o singură prelungire a autorizaţiilor de construire de până la 24 de luni, în mod gratuit, termenul de depunere a cererii fiind majorat de la 15 la 45 de zile lucrătoare înainte de data de expirare iniţială a autorizaţiei de construire. De asemenea, noile prevederi sunt aplicabile şi autorizaţiilor de construire deja prelungite şi care erau valabile la intrarea în vigoare a modificărilor de mai sus”, explică Ioana Waszkiewicz, Senior Associate Real Estate & PPP PeliPartners.

Cu toate acestea, prevederea din urmă este supusă unor posibile interpretări diferite. Astfel, PeliPartners avertizează că autorităţile ar trebui să adapteze rapid Normele Metodologice la noile prevederi legale pentru a asigura aplicarea corectă a legii şi a evita discriminările nejustificate între beneficiarii autorizaţiilor de construire.

Legea nr. 176/2022

Pentru a răspunde efectelor negative ale pandemiei Covid-19 asupra sectorului construcţiilor – criza materialelor de construcţii, creşterea preţurilor, deficitul de forţă de muncă, restricţiile generate de introducerea stării de urgenţă – care au creat obstacole economice şi imposibilitatea finalizării lucrărilor de construcţii în termenele vizate iniţial, autorităţile au adoptat Legea nr. 176/2022,  intrată în vigoare la 13 iunie 2022.

Înainte de promulgarea Legii nr. 176/2022, Legea construcţiilor nr. 50/1991 permitea o singură prelungire a perioadei de valabilitate a unei autorizaţii de construire, cu cel mult 12 luni, sub rezerva plăţii unei taxe reprezentând 30% din taxa pentru emiterea autorizaţiei de construire iniţiale. Noile dispoziţii ale Legii nr. 176/2022 permit în prezent o singură prelungire de până la 24 de luni, fără plata vreunei taxe.

În ceea ce priveşte procedura de obţinere a unei prelungiri, termenul de depunere a cererii a fost majorat de la 15 la 45 de zile lucrătoare înainte de data de expirare iniţială a autorizaţiei de construire. Pentru a putea implementa această modificare procedurală, autorizaţiile de construire care expirau mai devreme de 30 de zile calculate începând cu 13 iunie 2022 au fost prelungite cu 90 de zile, ceea ce a permis beneficiarilor să respecte noul termen de 45 de zile lucrătoare pentru depunerea cererii de prelungire.

Articolul IV din Legea nr. 176/2022 a adoptat o normă specială pentru autorizaţiile de construire care au beneficiat deja de o prelungire a perioadei de valabilitate înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 176/2022. Ca o excepţie de la regula conform căreia autorizaţiile de construire pot fi prelungite o singură dată, autorizaţiile respective puteau fi prelungite cu o perioadă egală cu diferenţa dintre prima prelungire (obţinută înainte de 13 iunie 2022) şi noua perioadă maximă de prelungire de 24 de luni.

Legea nr. 316/2022

Autorităţile au considerat necesară modificarea articolului IV din Legea 176/2022, arată analiza PeliPartners. Astfel, a fost abrogată referirea la prelungirea autorizaţiilor de construire doar cu o perioadă „egală cu diferenţa de până la 24 de luni”,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button