Comentarii

Andreea Lakatos, Partener SCA Lakatos & Jirloianu: Propuneri privind proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor

La şedinţa Guvernului din data de 1 martie 2023 s-au luat decizii importante privind reducerea riscului seismic al clădirilor existente prin intermediul unor programe guvernamentale special create. Din acest motiv, proiectul de lege aprobat, are scopul de a aduce modificări şi completări Legii nr. 212/2022, care reglementează programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic. Aceste modificări au fost făcute pentru a accelera măsurile luate de autorităţi în privinţa siguranţei cetăţenilor şi a clădirilor care prezintă vulnerabilitate seismică, însă acţiunile întreprinse se dovedesc a fi dezavantajoase pentru proprietarii clădirilor cu risc seismic I (Rsl), în condiţiile în care nu sunt oferite măsuri concrete prin care  organele statului se vor implica şi urgenta procedura de proiectare şi executie a lucrărilor de intervenţii realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a clădirilor încadrate în clasa de risc seismic I.

Pe fondul  cutremurelor recente din România, Guvernul aprobă cu maximă celeritate, un proiect de lege, prin care  va fi interzisă închirierea sau cedarea în comodat sau în folosinţă a spaţiilor cu destinaţia de locuinţă, din clădirile clasificate în clasa de risc seismic I, începând cu data încadrării în această clasă şi până la recepţia finală a lucrărilor de intervenţie realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice.  

Putem afirma că interdicţia de a închiria sau de a ceda în comodat, sau în folosinţă spaţii cu destinaţia de locuinţă din clădirile încadrate în clasa de risc seismic I poate avea consecinţe negative atât pentru proprietarii acestor clădiri, cât şi pentru persoanele care se află în căutarea unei locuinţe.  

În primul rând, trebuie să remcarcăm faptul că prin această măsură se limitează drastic dreptul de proprietate. Interzicerea închirierii sau a cedării în comodat sau în folosinţă a spaţiilor cu destinaţia de locuinţă din clădirile încadrate în clasa de risc seismic I poate fi considerată o mărginire a drepturilor proprietarilor acestor imobile, care nu pot dispune de ele conform preferinţelor lor. Astfel, proprietarilor li se restrânge capacitatea de a dispune de imobilul lor aşa cum doresc. Trebuie menţionat că, în trecut, au existat iniţiative similare care nu au avut succes, precum legea care a dus la evacuarea forţată a firmelor care ocupau spaţii la parterul blocurilor cu risc seismic. De asemenea, există şi exemple precum cinematograful Patria, care a devenit loc de depozitare a deşeurilor după ce a fost evacuat din cauza riscului seismic.

 Este esenţial a nota consacrarea limitei jurisprudenţiale date de „atingerea substanţei” dreptului: proprietarul nu poate fi privat de dreptul său, netrebuind a se ajunge la golirea de conţinut a acestuia. În cazul dreptului de proprietate, fundamentat şi protejat prin diferite acte normative interne şi internaţionale, este firesc ca încălcarea lui, ingerinţa ilicită în exercitarea liberă a atributelor dreptului real, să dea naştere în patrimoniul titularului, la dreptul de a cere repararea prejudiciului cauzat.

Art. 44 alin. (1) şi (2) din Constituţia României statuează că dreptul de proprietate este garantat, iar proprietatea privată este ocrotită în mod egal de lege;

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button