Un război al spionilor, în plină desfășurare. Cine câștigă Moldova?
- Vladimir Putin și-a întors privirea către Transnistria după ce n-a reușit să doboare Ucraina.
- Un fost ofițer FSB spune că ar fi o rușine pentru Rusia dacă ar pierde controlul regiunii aflate de pe malul estic al râului Nistru.
- Rolul de a apăra Moldova de atacurile spionilor ruși îl are un tânăr de 35 de ani, care a studiat științe politice și a fost consilier în guvern.
- Serviciul de Securitate din Moldova e o instituție divizată, afectată de scandaluri de corupție, infiltrată de oamenii Kremlinului, ce trece printr-o reformă profundă.
- SUA și aliații europeni au ajutat-o pe Maia Sandu să respingă asalturile subterane ale Rusiei.
La Chișinău, într-un oraș cu peste 500.000 de locuitori, viața de zi cu zi e plină de neprevăzut.
Au loc o serie de mitinguri de protest, puse în scenă de reprezentanți ai partidului lui Ilan Șor, un asociat al Moscovei, fugit în străinătate, descinderi ale serviciilor de informații, care fac rețineri, dar și bombardamente cu informații false pentru a provoca noi tensiuni sociale.
Compania Wizz Air și-a suspendat toate zborurile din acest oraș către destinațiile europene, practic tăind cea mai importantă legătură aeriană cu Occidentul.
O dată la câteva zile, sunt expulzați „agenți străini”, în realitate trimiși ai Rusiei, care au misiunea de a destabiliza mica țară pentru a prelua controlul guvernării.
Atât Maia Sandu, președinta Moldovei, cât și noul prim-ministru Dorin Recean sunt sub o presiune tot mai mare.
Vladimir Putin indică faptul că e interesat să preia controlul Transnistriei, parte a Republicii Moldova, deși autoritățile regiunii și-au declarat independența.
Un nou plan pentru Putin
Igor Girkin, fost ofițer FSB și șef al unei grupări separatiste din Donețk, acuzat de implicare în doborârea avionului companiei Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, anunță că pierderea Transnistriei ar fi un dezastru pentru Rusia.
Girkin, într-un video difuzat pe rețele sociale, spune că ar fi „un eșec major pentru Kremlin dacă ar pierde controlul Transnistriei, o regiune care a organizat trei referendumuri și, unde, majoritatea populației vorbește limba rusă”.
Igor Girkin, fost agent FSB, critică Rusia pentru că nu face nimic pentru Transnistria și e în pericol să-și piardă influența acolo. Girkin instigă, în realitate, la destabilizarea Moldovei – Foto: Wikimedia
În urmă cu un an, securitatea Republicii Moldova era mai puțin amenințată ca acum. Atunci, Vladimir Putin avea un alt plan, obiectivul său fiind schimbarea regimului de la Kiev.
Pentru că n-a reușit, președintele Rusiei caută soluții pentru prelungirea conflictului, dar și victorii facile, care să-i mențină influența internă, contestată în urma eșecurilor militare.
Chișinăul, după frecvența evenimentelor, a declarațiilor venite de la Moscova și multitudinea acțiunilor de spionaj, arată că a intrat pe radarul Kremlinului, fiind posibilă apariția unei crize majore.