Klaus Iohannis, după discuțiile pe care le-a avut cu Joe Biden: Nu a fost vorba despre promisiuni concrete între noi
Klaus Iohannis face mai multe declarații, după discuțiile avute cu Joe Biden în cadrul B9.
Principalele declaratii:
– Sprijinul pentru Ucraina înseamnă sprijin pentru securitatea României şi a NATO în ansamblu. România va rămâne alături de autorităţile de la Kiev oricât va fi necesar pentru că ei să câştige acest război. România va primi cu braţele deschise refugiaţii din Ucraina.
– Am subliniat necesitatea de a susţine cu toată forţa ordinea internaţională bazată pe reguli ,în ciuda eforturilor Moscovei de a distruge acest pilon al păcii şi al prosperităţii noastre comune.
– Am susţinut necesitatea de a ne spori angajamentul faţă de partenerii cei mai vulnerabili în fața agresiunii ruse.
– Credem că noi, în calitatea noastră de vecin direct al Ucrainei, putem să contribuim pentru ca şi ajutorul dat de alţii să ajungă în Ucraina. Pentru ca aceste lucruri să se întâmple, în fapt, credem că într-un război este important să faci lucrurile aşa cum trebuie. La sfârşit, când războiul este câştigat, se poate vorbi mai mult. Este în interesul tuturor părţilor să facem mult şi bine atunci când trebuie şi să vorbim puţin, dar bine.
– Nu a fost vorba despre promisiuni concrete între noi, ci despre evaluare, despre ce putem pune pe masa Summitului de la Vilnius, să vedem cum putem sprijini Ucraina.
– Noi suntem aici, rămânem aici şi vrem ca această zonă a Mării Negre să fie foarte bine pregătită şi consolidată. Până când am pus noi pe masă NATO această chestiune, nu a existat o abordare a NATO concretă pentru această zonă. De atunci, s-a lucrat. NATO are o strategie pe Marea Neagră şi iată că şi SUA lucrează pe o astfel de strategie. Noi vom contribui cu tot ce ştim, cu evaluările noastre şi, în caz că va fi nevoie, cu specialiştii noştri. Este în interesul nostru.
– Rusia a purtat permanent un război hibrid, în ultimii ani. Ştim că a existat tot timpul o presiune asupra Moldovei pentru a induce nesiguranţă şi instabilitate. Nu avem informaţii, acum, că acţiuni practice ar fi iminente, dar nu trebuie să subestimăm importanţa acestor atacuri informaţionale. Oamenii din Moldova se simt ameninţaţi, se simt în nesiguranţă dacă află despre astfel de intenții şi cred că şi aici România şi romanii joacă un rol important: să le dăm asigurări, să înţeleagă că noi suntem alături de ei nu numai cu vorba, ci şi cu fapta, cu energie, cu carburant, cu lemn, cu bani, cu consultanţă. Este, pe de altă parte, un moment care sigur va genera foarte multe discuţii. Decretul anulat nu se referea doar la Moldova şi la Chişinău. Cât de curând urmează să apară noul decret care descrie politica externă în acest domeniu.Este important şi pentru cetăţenii din Moldova şi pentru noi cum se va poziţiona oficial Rusia în aceste chestiuni. Noi suntem alături de Moldova.
– România este dispusă să sprijine Moldova în orice scenariu. Cum va arăta acest sprijin concret depinde de evoluţia situaţiei geopolitice.